Божков, Цветан Василев, Иванчева, Мадоната от Крушовица, Принцеса Костинбродска… Боже, спаси ни от тази опозиция!

0
6807
Румяна Ченалова
Румяна Ченалова

Кои са стожерите на морала и упованието за критиците на Борисов

Невелин Ганчев

Блага вест дойде от Дубай. „Ще ме подкрепите ли за нов пoлитичeски проект“, пита непринудено днес Васил Божков на фона на лазурното море. Сигурно се шегува. А може би не. Ще дърпа конците на новата партия в изгнание, както Владимир Илич Ленин е ръководил болшевиките от Финландия през лятото на 1917 г. Или както Нелсън Мандела Африканския национален конгрес от затвора. Със сигурност Божков се надява на първия вариант.

Каква ли ще е партията на изгнаника милиардер можем само да гадаем. Със сигурност ще е опозиция на сегашната власт и Борисов. С идеология някъде в центъра, ни ляво, ни дясно. Вероятно ще разчита на послания от типа „Всяко училище – казино“, „Във всеки дом – бинго“ или „Вместо да работиш за 1000 лв. – търкай билети и копай антики“. Електоратът му ще бъде разнообразен, ще се цели в „предприемаческото“ сърце на българина. Как ще функционира държавата на бъдещата Божкова партия един Господ знае. Но ако се вярва на посланията му от Дубай, парите кеш ще са основен начин за смазване и убеждаване в политическите пазарлъци. Той тегли кеш десетки милиони.

Божков, Цветан Василев, Десислава Иванчева, Румяна Ченалова, Корнелия Нинова, Мая Манолова… Какво ги обединява? Ами те са моралните стожери на сегашната опозиция на Бойко Борисов. Всяка тяхна дума, стон, въздишка и страдание се тиражира и коментира с пърхащо умиление, дори възхита от „праведните“ медии. Всяко твърдение или критика на властта се приема за чиста монета. Ако Иванчева каже, че рушветът в колата й е подхвърлен, значи е така. Ако Божков каже, че не е поръчал убийството на Манол Велев и Бойко Борисов е корумпиран, значи е така. Ако Цветан Василев въздъхне от Белград, че е жертва, това е така. Само че банката фалира при БСП и Орешарски. На кого ли е жертва Цветан?

Тези застаряващи момчета и момичета са родени за политика. Те не са само символи на опозиционните въжделения, не само предизвикват умиление и сълзи в очите на електората, но и участват реално в политиката. Някои по принуда, други, защото се хранят с политика. Политическият проект на Божков не е екзотика. Ченалова държа политическа реч наскоро пред парламента на опозиционно сборище на маргинална русофилска партия. Иванчева беше кандидат-кмет, тя бори корупцията, като превозва сак с чужди банкноти. Тези добри и честни хора…

Васил Божков. Велинградският Али Баба, както го нарича съдружникът му Найденов, или Черепа, както си го знаеха хората едно време. Съдружник в пътностроителна фирма с дупнишките рекетьори Братя Галеви, също като него избягали от правосъдието. През 2005 г. американският посланик Джеймс Пардю го вкара в списък на българската мафия в доклад до американското правителство. Надали е така. Васко е почтен бизнесмен.  Божков има 18 задочни обвинения днес, дори едно да бъде доказано…

Цветан Василев, също като Божков беглец от правосъдието. Задочно подсъдим за най-големия банков фалит в новата ни история, натоварил държавата с 4 млрд. лева. Излишно e да се пише друго за него. Фалитът на КТБ е най-голямата кражба в историята на България.

Десислава Иванчева, бивша кметица на район „Младост“ в София. Подсъдима за подкуп и осъдена на първа инстанция на много години затвор. Задържана с десетки хиляди евро в колата си.

Румяна Ченалова – бивша съдийка, уволнена от съдебната система за нарушения. Също подсъдима за злоупотреба с власт. Като магистрат се прочу с това, че оправда подсъдим за двойно убийство и го пусна под домашен арест. После подсъдимият бе осъден на доживотен затвор, но избяга. Вероятно е при Божков. Ченалова бе повод бивш френски посланик да обяви, че в българския съд има „гнили ябълки“.

Корнелия Нинова. Мадоната от Крушовица, 28-годишната приватизаторка на държавната фирма „Техноимпекс“. Дружеството й купува „Техноимпекс“.  Срещу 70 хил. долара и компенсаторни бонове получава 5 млн. лв. активи и пари. С благословията на правителството на СДС и Иван Костов. Браво. Първо синя, после червена. После зам.-министър на икономиката в Тройната коалиция. Изгони я премиерът Сергей Станишев през 2007 г. Споменаха името й в корупционния скандал „Александров-Овчаров“ и аферата с Вальо Топлото и столичната „Топлифокация“. Мадоната от Крушовица оцеля. И слава Богу, днес е на път да разцепи БСП.

Мая Манолова. Участва в най-голямата изборна манипулация във времето на демокрацията, известна като Костинбродската афера. Инспирирана по неин сигнал, за да уличи Бойко Борисов в изборни фалшификации и да открадне гласове от ГЕРБ. Това стана в деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 г. Според експерти машинацията донякъде успя, но не съвсем. После Костинбродската принцеса се разболя и реши, че иска да помага на хората и няма да се занимава с политика. Целуна ръка на Борисов, той й прости, повярва й и я уреди да стане омбудсман. Сладка длъжност. Като на президент. Къпе се в народната любов.

Пъстри екземпляри. Боже, спаси ни от тази опозиция!