Боил Банов: Отпускат се още 5 млн. лв. за култура и изкуство

0
4
банов
Боил Банов

Абсурдно е артистите да бъдат с маски. Зрителите в кината ще бъдат разположени шахматно, ще носят маски, салоните ще се дезинфекцират, каза министърът

Отпускаме още 5 милиона лева за култура, които започваме да инвестираме от утре, обяви на брифинг министърът на културата Боил Банов. Той поясни, че до това решение се е стигнало след разговори с правителството.

От този бюджет по 500 000 лв. са предвидени за театрални постановки, за музикални спектакли, за танцови представления и за проекти в областта на визуалните изкуства, 800 000 лв. ще бъдат отпуснати по-късно по програма за разпространение на произведенията, обясни Банов.

Към малките авторски кина и цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева – за малки грантове, свързани с единични артисти. Целта е да провокира изява на културен продукт чрез интернет, обясни Банов.

Той подчерта, че отделно фонд „Култура“ има 1,9 милиона лева за проекти и програми, голяма част от които вече са стартирали.

Министърът анонсира и норвежка програма, която на два пъти разпределя над 7 млн. лева за свободни артисти. Ще има и нови мерки за подпомагане на културния сектор в страната, добави Банов.

Отварят се музеи, галерии, библиотеки – при спазване на всички мерки за безопасност, добави той. Киносалоните също ще могат да работят, разрешават се и културни събития – но при 30 на сто зрители от капацитет на залите, в които се организират.

„Зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. Препоръчително е сега представления в театрите да се правят от по-малки трупи или да се играят моноспектакли. Абсурдно е актьорите на сцената да са с маски“, посочи още Банов.

Относно колекцията на Божков, министърът отрече тя да се „изнася в кашони“. Колекцията се съхранява изрядно и за нея се полагат грижи, увери Банов.