Макрон: България трябва да стане член на Шенген

Има нужда от едно сърце на Европа, което да върви по-бързо, каза още той

0
128
макрон
Макрон със съпругата си

Френският президент атакува остро Полша от Варна

България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград“ във Варна, предаде „Фокус“.

Постигнахме съгласие по 4 точки. Първата е да разчупим тази стена, която разделя новите от старите членки, въз основа на която се стига до различия в развитието, да постигнем сближаването им. Също така втората точка е свързана с Европа на отбраната.

Третата точка е свързана със съвместната работа при разглеждането на правилата при миграцията. България да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Четвъртият етап е свързан с бъдещите проекти за развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план“, заяви Макрон и подчерта, че с Радев са постигнали съгласие, че България трябва да работи съвместно с тях. 

Искам България да участва пълноценно в дискусиите за преначертаването на нова Европа. Говорихме за предстоящите теми, които са свързани с реформирането на ЕС“, каза Еманюел Макрон.

Той заяви, че в тази връзка предстоят многобройни френски инициативи до края на тази година. „Имаме пълно съгласие по това, че България трябва да участва в тези инициативи“, коментира френският държавен глава. Той посочи, че с българския президент Румен Радев са разгледали перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС. Макрон заяви, че споделя мнението на българския държавен глава по тази тема. „ЕС има нужда да засилим интеграцията си. Има нужда от едно сърце на Европа, което да върви по-бързо. Трябва да определим пътна карата, по която да се работи за по постигането на тази цел“, коментира президентът Макрон.

Той обърна внимание, че в момента се намират на не по- малко от 2 часа от Крим, и на почти същото разстояние от Турция. „Това ни дава да разберем в каква степен това място е в сърцето на действителните залози. Това доказва колко е необходимо засилването на отношенията между нашите две страни, колко осезаеми са връзките между нашите две страни“, каза Макрон. Френският президент благодари на Румен Радев за посрещането.

Полша днес не е страната, която очертава посоката, по която се развива Европа и която придава смисъл на този проект. Това каза още Макрон по време на пресконференцията.

Полша, обратно, е страна която върви срещу европейските интереси. Неотдавна ЕК образува санкционно производство срещу Полша. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Създаде се общ пазар, за да се подобри състоянието“, заяви Макрон. По думите му Полша се ползва от структурните фондове на Европа. 


„Европа е пространство, което се създаде въз основа на ценности, а Полша го нарушава. С изявлението, което направи премиерът на Полша, се допусна нова грешка в стратегията на Полша. Полша изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция. Мисля, че полският народ заслужава много повече. Мисля, че правителството може да убеди полския народ, че може да бъде по-добре заплащано. Така, както и президентът Радев, и аз споделям констатацията, че смисълът на историята е да подобрим условията на живот на нашите граждани и да постигнем сближаване“, подчерта Макрон.


„Аз не мисля, че позицията на министър-председателя на Полша по някакъв начин може да постави в опасност осъществяването на този проект. Реформата на директивата ще се постигне с квалифицирано мнозинство. Разговорите с президента Радев ми носят много доверие в тази насока. Не мисля, че мнението на полския министър-председател може да се отрази. Напротив, това ме убеждава колко е необходимо да помислим за реформата на Европа. Това са хората, които се опитват да разрушат ценностите на ЕС. Това ме убеждава още повече колко сила има в моя проект и възможност той да бъде защитен“, каза още Еманюел Макрон.