Рагин-„свежият“ полъх на „Балкантурист“

Това бе и моделът „шопска салата с три студени кебапчета и една топла бира“

1
340
Балкантурист
Балкантурист

Той е съвършен образ на средния български хотелиер

Благой Рагин, шеф на някаква хотелиерско-кръчмарска организация, подаде оставка след скандала предизвикан от неговото пожелание да „не дразним шведските туристи“, които ритат като футболна топка българските камериерки.

Обществото е възмутено, Фейсбук прелива от ярост по адрес на Рагин. Но забравя, че той е съвършен образ на средния български хотелиер.  Независимо млад или стар-това е моделът „Балкантурист“. Старото соцпредприятие, което водеше съветските туристи по нашите курорти.

Максимата на соцтуризма бе: Да не се излагаме пред чужденците! Затова в милата ни соцродина в хотелите в Слънчев бряг беше забранено за българи, които не можеха да припарят до тях. Това бе и моделът „шопска салата с три студени кебапчета и една топла бира“.

Нищо не се е променило от тогава по родните курорти, с изключение на факта, че те са бетонирани до козирката. Педя празно място не остана благодарение на такива като Рагин, който непрекъснато ни агитираше от телевизионния екран да не ходим в чужбина, а да уважим родните курорти.

Да не се излагаме пред чужденците е дадзибаото на родният хотелиер. Затова и туризмът ни е такъв-нещо като долнопробен квартал, където вечер намират пристан алкохолици, наркомани и жрици на любовта.

Такива са и чужденците, които дори не виждат морето, удавени в реки от евтин алкохол, наливан от бидони.

„Балкантурист“ е марка, която бе купена от „Мултигруп“. Горе-долу по времето когато босът на групировката покойният Илия Павлов питаше риторично на пресконференция: Какво иска правителството на Костов? Тук да останат само българи, които да носят куфарите на чуждестранните туристи ли ?

Така и стана. Виждал съм с очите си как в едно бивше селце по Южното Черноморие, превърнато в бетонен суперскъп курорт, в заведение сервитьорите се кланят на група мъртвопияни чужденци, които до си бяха позволили да дойдат в ресторанта само по плувки…

А българите трябваше да чакат, дакота бъдат обслужени чужденците.

Всеки от нас може да разказва такива случки с часове.

С такава визия тип „Балкантурист“ курортите никога няма да посрещнат нормални туристи, а тук ще пристигат само безработни алкохолици от Скандинавието и Западна Европа.

Които идват за да пият и се дрогират една седмица до припадък в бетонните джунгли на родното Черноморие.

А българинът ще търси евтина морска почивка у нас  през чужди туроператори, защото родните го лъжат и му съдират кожата.

 

Докато соцмоделът „Балкантурист“ работи резултатите ще са такива.

 

Дано чужденците не прочетат този текст, за да не се изложим за пореден път пред тях.