Северномакедонската полиция издирва мъжа, запалил българското знаме

0
63
Горят българското знаме в Северна Македония. Снимка: ТВ21

Може да отнесе затвор от 1 до 5 години

Северномакедонската полиция установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, след което ще повдигне обвинение срещу него, предава Агенция „Фокус“. Това престъпление се наказва с една до пет години лишаване от свобода, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

„На 14.01.2021 г. в 15:00 часа по време на парада на маските Василичари в село Вевчани, област Струга, човек, който беше част от маскираните, държеше знаме на Република България, което по време на традиционното изгаряне на маските в центъра на Вевчани свали и запали. Събитието е документирано и след определяне на самоличността на лицето срещу него ще бъде повдигнато подходящо обвинение“, заявиха от МВР за „Слободен печат“.

Това е вторият подобен инцидент за последните няколко месеца. Миналата година на 20 ноември в Гази Баба беше подпалено българското знаме, а след това полицията съобщи, че издирва лицето, извършило престъплението. От МВР не са отговорили на въпроса на изданието дали този случай е изчистен и дали извършителят е открит и наказан.

През 2014 г. с изменения в Наказателния кодекс изгарянето на знамето на Северна Македония и други държави е част от престъплението подстрекаване към омраза, раздор или нетърпимост по национални, расови, религиозни и други дискриминационни основания, а присъдата е лишаване от свобода от една до пет години (чл. 319).

България изпрати протестна нота до външното министерство заради инцидента, а външното министерство и президентът Стево Пендаровски осъдиха случилото се.