Разследват изборджиите от Малорад, заснети да дописват бюлетини, председателката на комисията – от ПП/ДБ

0
77
Моника Йорданова от ПП/ДБ, председател на комисията в с. Малорад Кадър: Фейсбук

Ако в разследването се установи, че е извършено престъпление, изборите в тази секция ще бъдат касирани, казаха от прокуратурата

Случаят от село Малорад вече се разследва от прокуратурата, съобщиха от ОИК Борован. Комисията се е запознала още в деня на изборите със скандален запис от пета секция в Малорад в община Борован и е взела решение, каза председателят на ОИК Димитър Попов.

В скандалния запис се вижда как председателят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова, мислейки си че са изключили видеонаблюдението, подправя бюлетини в интерес на определени кандидати.

В скандалното видео се чува как и Борован и Малорад имат нужда от кметове, които са “наши ора”. Споменатият Мартин е кандидатът за кмет на БСП Мартин Диловски, а цитираното име Борко е Борислав Младенов, който е от Малорад и вече е част от новия общински съвет от местната коалиция с №68. Не е ясно кой точно е Бачи Цено, тъй като в листата има двама такива. Единият е собственик на магазин в центъра на Малорад, а за другия няма информация.

Тъй като извършеното в секцията в Малорад е нарушение на Изборния кодекс, а ОИК в Борован не е компетентен да решава подобен казус, за случая веднага е била уведомена дежурната прокурорка от Бяла Слатина Юлия Вельовска. След нейно разпореждане полицията в Борован веднага е започнало разследване. Ако в разследването се установи, че е извършено престъпление, изборите в тази секция ще бъдат касирани, казаха от прокуратурата.

Във врачанската районна прокуратура вече е образувано досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите, съобщиха от институцията. Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в Бяла Слатина.

Засега е известно, че около 23,00 ч на 29 октомври 2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници, се казва в съобщението на прокуратурата. Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинската избирателна комисия в Борован и кандидат от съответна политическа партия.

Ще бъдат изискани записи от налични видеокамери в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

„По-добре виновните от секционната комисия да бъдат наказани и изборите в Малорад да бъдат касирани, за да се научат някои хора, че не могат да погазват по най-демонстративен начин закона“, коментира по този повод избраният за втори мандат кмет на Малорад Иван Иванов.