Денят на освобождението за източноевропейските народи дойде през 1989 г., а не през 1945 г.

0
61
война
Палачът на СССР Сталин и верният му български слуга Георги Димитров.

С какво толкова превъзбуди русофилския гняв декларацията за Втората световна война, подписана и от МВнР

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Петата колона е вдигната до крак да протестира срещу декларацията, подписана и от българското МВнР относно резултатите от Втората световна война.

„Патриарси“ – журналисти, казионни медии и орляци „прогресивни сили“… да не пропуснем нещо важно за службите… С какво толкова превъзбуди русофилския гняв декларацията? С възпитаното припомняне, че освобождението на Европа от нацизма не донесе свобода на Източна Европа, а я постави под ботуша на другата брутална тоталитарна сила – сталинизма. Затова денят на освобождението за източноевропейските народи дойде през 1989, а не през 1945 г.

За някои народи и части от народи денят на свободата още не е дошъл. Тези народи от 30 години плащат двойни цени на „Газпром“, не могат да наложат данъчни складове на „Лукойл“ и не сварват да се изкажат свободно, без да ревнат платените руски тролове на тяхната собствена територия.

Последните разсъждения ги няма в декларацията. Но те са важни, за да се разбере защо протестират гореизброените срещу една обикновена декларация и срещу едно легитимно припомняне. Припомнянето, че няма добра и лоша диктатура, добро и лошо човеконенавистничество. И че свободата не идва на щиковете на Червената армия, а четири и половина десетилетия по-късно.

/От фейсбук/