До вас, с вас или… независимо от вас?

На Демократична България не ѝ достигат около 30 хиляди гласа за един мандат на евроизборите

0
254
независимо
Снимка: архив

Новодесницата удари от радост дупе в тавана! Дадоха им 4.6 процента!..

Асен Генов, medium.com

До последно мислих да ви спестя този коментар, но очевидно е необходимо. Да, България все се оплаква, че ги цензурират в медиите, а още от времето на BiT (при Полина и Силвия) Христо Иванов и компания не слизат от ефир. Така е и днес. При Пролет Велкова в Дарик всеки петък са абонирани за националния радио ефир във форма̀та “Голямото жури”. При В. Дремджиев Христо Иванов и приятели са през ден, а често гостуват в ефира и на другите национални медии, например съвместното участие на Иванов и Атанасов при Цв. Ризова наскоро… Но не ми е за това думата.

Преди седмица-две, в едно свое участие, лидерът на Да, България, Христо Иванов сподели, че ръката им (на новообединената десница — обединението им с ДСБ и Зелените) — била протегната за всеки, който иска да застане до тях.

Обърнете внимание! Да застане до тях…

Днес Фейсбук прогресивистите, реформистите, новите десни и всевъзможно уравнилистите се възторгнаха от изследването на общественото мнение, направено от Маркет Линкс, според което, представяната за център-дясно коалиция с амбициозното наименование “Демократична България” щяла да вземе 3.1% от всички и 4.6% от гласуващите.

Един от основните онлайн адвокати на коалицията — моят приятел Д. Смилов дори стигна по-далеч и заяви, че за “всички кандидати за “обединение в дясно” е време или да подкрепят ДБ, или да отстъпят…”

Обърнете внимание! Да подкрепят или да отстъпят…

Прочетох коментара му, но понеже съм свикнал със заклинанията за неизбежността на предстоящата победа на здравите сили, не му обърнах внимание, докато не реших да прочета и дискусията под него.

С удивление открих формулата на Смилов за успех:

Ако има между тях добронамерени, би трябвало да се съгласят да участват с кандидати в листите. С преференции ще демонстрират и електоралната си тежест.

Ще си позволя да ви преведа:

Христо Иванов казва, че всеки, който желае, може да застане до тях. При условията, идеите и политиките, които те — Да, България, Зелените и ДСБ вече са се уговорили… Не с тях, а именно до тях. Даниел Смилов пък дава конкретната формула: минаваш на задно място в листата, даряваш авторитета си на непогрешимата коалиция “Цонева” (Иванов/Атанасов/Панев), с основна идеология “Христо Иванов кара влака”, пък, ако имаш все още останал кредит на доверие, се бориш за преференции.

Добре са го измислили! Това, преведено на разбираем език, означава всеки, който смята, че повече не може така, трябва да дари кръв на “Демократична България”, независимо, че ще обезкърви себе си.

Означава, че е приканен да дари оществения си кредибилитет за кауза или личности, която дори да не подкрепя, трябва да им стане рейтингов донор, защото те имат 4.6%, според Маркет Линкс…

Майната ѝ на идеологията, майната им на политиките, майната му на всичко! Важни са заветните проценти. Да ги избутаме някак над бариерата…

Сега обаче ще ви разкрия една тайна.

Да приемем, че този тренд се запази и Демократична България успеят да вземат 4.6% на евроизборите. Какво следва от това?

Нищо! Ето защо:

На предходните евроизбори, тези от 2014 година, Реформаторският блок спечели 144,532 гласа или 6.45% при активност от 35.84%. На още по-предните евроизбори, тези от 2009, Синята коалиция взе 204,817 гласа или 7.95% при активност от 37.49%. Това е при общ брой гласували съответно 2,361,943 за 2014 и 2,601,677 за 2009 г.

Ако приемем, че и на тези евроизбори ще гласуват между 35 и 38%, или средно около 2.5 милиона гласоподаватели, това прави цената на един мандат около 148 хиляди гласа. Ако се върнем на процентите, които Маркет Линкс дава днес на Демократична България — 4.6%, това, обърнато в абсолютен брой гласове, прави около 115 хиляди гласа. Тоест, при сегашните данни, както историческите, така и актуалните днес, на Демократична България не ѝ достигат около 30 хиляди гласа за един мандат

.

Опитвам се да ви кажа, че битката дори за второто място е безсмислена, при тези обстоятелства, какво да говорим за 4-то, 5-то или надолу, както предлага Смилов, само и само да погъделичкаме самочувствието на съпредседателите на Демократична България…

Thanks, but no thanks!  Ще ви дам още една причина за това. Чисто политическа. Въпрос, на който Демократична България дължат отговор.

Разбира се, участието в евроизборите, независимо, че все още изглежда кауза пердута, е подготовка за истински важните избори за тази нова формация — тези, за българския парламент. Там заветните 4.6% вкарват 15-тина депутата. Справка: Воля на Марешки от 2017 г., която взе 4.26% и получи 12 мандата в Народното събрание.

Сега ще ви обясня защо при тези обстоятелства, според мен, Демократична България са по-скоро вредни.

1.Политически, настойчивата покана на Иванов/Смилов е де факто призив към останалите дясно мислещи политици и избиратели да се откажат от идеологическите си различия с Да България, ДСБ и Зелените и да ги подкрепят без оглед на всичко;

2.Освен отечественофронтовския подход от предната точка, Демократична България дължи обяснение — предварително и ясно — какво ще прави в парламента;

3.Ще подкрепи ли ГЕРБ и при какви условия;

4.Или ще е в опозиция, по сценария на опозиционерите в Реформаторския блок, заедно с ДПС и БСП;

5.Ще са в опозиция на евентуална коалиция на ГЕРБ с неясно какви субекти (ДПС, новоконсерваторите на Москов или квазиконсерваторите, около Бареков/Сидеров);

6.А в най-лошия случай, ако Демократична България не подкрепи ГЕРБ, това може да означава и власт на БСП/ДПС/АТАКА — филм, който вече гледахме и определено беше тъп.

Та, определяйки ГЕРБ като свой основен (не, че е незаслужено!) опонент, Демократична България е на път да направи римейк на “трика на Лукарски”. От една страна, напълно възможно е да пристанат на Борисов с уж много тежки коалиционни условия. От друга страна обаче е възможно и да помогнат на БСП, ДПС и псевдопатриотите да се докопат до управлението директно. Така, вместо да даде ясен отговор на горните въпроси и да търси начини да привлече равнопоставено гласовете на тези, които не виждат политическо представителство в съпредседателите на новата десница, тя се занимава с шаманство и заклинания, на базата на благоприятни за тях социологически данни.

Също филм, който сме гледали и също, по правило тъп…

Промяната с призиви за сляпо политическо, както вече писах — отечественофронтовско подчинение и електорално донорство, в стил “елате при нас, да ни напълните листите и да ни вдигнете процента”, просто няма да стане.

Ако не стане с вас, ще стане независимо от вас.

Рано или късно…