Дъщерята на Мая Манолова с офис за 200 000 лева в центъра на София

0
1237
Как безработната щерка на Манолова се оказа собственик на луксозен имот за 200 000 лева ?

Как безработната Ралица е извадила толкова пари за имот, който струва два пъти повече ?

Луксозен имот в една от най-хубавите, известни и скъпи кооперации в идеалния център на София притежава дъщерята на Мая Манолова – Ралица, съобщава Агенция ПИК.

Едва на 21 години щерката на омбудсманката е извадила от някъде 100 хил. евро, за да си напазарува цял етаж в идеалния център на столицата!

При това платената сума се разминава значително с реалната пазарна цена на имота.

Документи разкриват, че през 2007 г. 21-годишната наследница на Мая Манолова, която по това време е безработна, купува в супер центъра на София просторен офис. Става дума за целия пети етаж на сградата на ул. „Алабин“ 56, ет. 5, купен в съдружие с още трима собственици. Младата Ралица изважда отнякъде близо 200 хил. лв. и придобива 100 кв. м. от общо 346 кв.м., колкото представлява площта на целия етаж.

Проверка на агенция ПИК установи, че декларираният материален интерес по тази сделка е 196 583 лв. – или 100 000 евро. Интересно е откъде едно 21-годишно момиче, безработна студентка, има толкова пари, с които да придобие луксозни площи в центъра на София.

С този въпрос със сигурност трябва да се заеме прокуратурата, както и антикорупционната комисия КПКОНПИ, тъй като и майката и дъщерята имат вземане-даване с държавата и трябва да е ясно откъде изкарват парите си. Тежки зависимости и закононарушения разследващите органи трябва да търсят обаче не само в произхода на парите на 21-годишната студентка, извадила в брой 200 бона, но и около самата сделка, сключена на подпазарна цена.

Справка на ПИК в сайтове за продажба на имоти от 2007 – 2008 г. показва, че реалната цена на квадратен метър на офис в топцентъра на София е малко над 4000 лева. Простите сметки показват, че в случая с офиса на дъщерята на Мая Манолова сумата, за която би трябвало да бъде закупен, е около 400 000 лева. Или два пъти повече от обявената.

Още повече, че се касае за емблематична сграда срещу хотел „Рила“ с богата предистория.

Остава неясно дали наистина Ралица Манолова е платила имота толкова евтино, или сделката е изповядана по данъчна оценка, за да може да се намали нейната стойност и така да не се налага да обяснява откъде е взела на 21 години не 200, а цели 400 000 лева.

Както и разбира се, за да се укрият дължимите данъци към държавата върху реалната стойност на имота. При първия случай възниква въпросът кой и защо продава топ имот в центъра на София на половин цена на дъщерята на Мая Манолова. Оказван ли е върху продавача натиск, или има друга причина, за да продаде той имот на цена, която е два пъти по-ниска от реалната.

Ако пък сделката е изповядана по данъчна оценка, тогава логично трябва да се запитаме дали Ралица укрива доходи и откъде разполага не с 200 000 лева, а с цели 400 000 лв. едва на 21 години.

А може би парите за тази покупка са на самата Мая Манолова и тук възникват още няколко важни въпроса – какъв е произходът на тези средства, декларирани ли са, от каква дейност са, платени ли са данъци по тях и т.н. Все важни въпроси, на които Манолова трябва да даде отговори и в качеството ѝ на обмудсман на републиката и като евентуален кандидат кмет на София с морални претенции.

Разследването на агенцията установило, че днес в имота на дъщерята на Мая Манолова е разположен Център за изследване на отбраната и сигурността, който се ръководи от половинката на омбудсмана – Ангел Найденов, бивш депутат от БСП и военен министър в кабинета Орешарски. В тази връзка проверката на разследващите трябва да установи и още нещо – плаща ли Ангел Найденов наем на доведената си дъщеря, има ли документи за това, отчетени ли са приходи и данъци.

Изключително любопитна е ситуацията и с купувача на другите 100 кв.м. от същия имот на ул. „Алабин“ 56, ет. 5. Това е фирма „Нупсън“ ООД, регистрирана в Пловдив.

Нейни собственици са Мария Капон и нейният съпруг Емил Моис Капон.

Капон е позната и като съдружничка на бащата на фалшивите новините Арман Бабикян. Двамата заедно преди години искат сумата от цели 3 млн. лв. от тогавашния кмет на София Бойко Борисов за „пиар“ услуги. След отказа му да плати, дуото Капон-Бабикян се ожесточава и организира акции срещу ГЕРБ и Борисов, които освен протести с приближени техни хора, включват и сайтове за фалшиви новини, разпространявани със скъпи онлайн кампании, с които манипулират обществото, пише агенцията, която обещава да сезира разследващите органи.

Странното съвпадение обаче следва да заинтригува и прокуратурата и да стане ясно какви плодове дава дружбата между Капон и Манолова, с чиято дъщеря и мъж дели офис в центъра на София.