За „кожата“ на един „Господар“-моралът е някъде там

Посмешище ли е журналистическата професия ?

0
412
господар
Кой пусна в ефир театралното изпълнение на "господаря" ?

Как хем се бориш с мафията, хем рекламираш лихварската фирма на Маргините ?

Стефан Ташев

Едно денонощие от „Осанна“ до „Разпни го“. Толкова време трябваше на „Господаря“ Димитър Върбанов да преживее своите възход и стремително падение. Както се казва: Така преминава световната слава. Днес си герой-утре изхвърлен и оплют. Гръмнал като малко бушонче, за да не изгори големия бушон.

Заради скандала с инсценировката на „бой“ и прибързания арест на невинни хора Върбанов бързо бе „освободен“ от своите „Господари“-мастити телевизионни продуценти. Нещо повече, те направо си измиха ръцете с него. Снощи Върбанов трябваше да преживее един публичен линч, пардон Златен скункс, да си посипе главата с пепел и накрая да бъде доубит с два скеча от студиото в София. Дали на някой това му е било смешно, силно се съмнявам. Но според продуцентите това е правилно. Но гаврата от вчера ми напомня „мутренските години“, когато залавяха разни рекетьори, а техните босове от СИК, ВИС и т.н. пускаха веднага опровержения в медиите: Не са наши служители!!

Бързото разграничаване от репортера и неговото публично омаскаряване са силно съмнителни. Положението стана още по-съмнително след като двамата мастити „Господари на Господарите“ Халваджиян обвиниха всички останали за скандала-другите медии, държавата, света и световната конспирация. А кой е гледал материала от Търново преди да се пусна в ефир ? Кой го е одобрил в този му вид и с акцента: Нападнаха екипа на „Господари на ефира“ ?

Не съм аз човекът, който ще съди, ще дава „морални“ оценки и ще говори като последна инстанция по темата с Върбанов.

Ще си позволя да коментирам само темата дали това е журналистика и посмешище ли е журналистиката у нас. Все по повод „Господари на ефира“. Според повечето колеги „господарите“ не е сериозно предаване, това е шоу със скечове и тук-там някакви „разследвания“. Но понеже в България няма никаква журналистика, хлапетата от предаването вършели тази работа. Заради проклетата цензура е работата. Е каква цензура има след като пускаш непроверен и откровено фалшив материал, заради който арестуват невинни хора ?

Но пък „Господарите“ вчера се изрепчиха на прокуратурата, че те са последната инстанция, те решават проблемите в държавата, а прокуратурата нехае. А сега де? Голямо раздвоение-значи хем шоу, хем „телевизионна разследваща прокуратура“. Да се чуди човек.

Но истината е „някъде там“, както и морала! Лесно е да намериш хлапета, жадни за слава. От които да искаш хъс, нахалство, злоба. Нямаш договори с тях, те работят в местни медии, а за „Господарите“ „на парче“. Така вълкът сит и агнето цяло. Ако стане гаф като с Върбанов, го гониш и всичко е ОК. Режеш опашката. Дали някой е обяснил на тези момчета и момичета някои принципи на професията, че например хората са невинни до доказване на противното ? Едва ли. Ето, да вземем едно друго „разследване“ на същия Димитър Върбанов от декември м.г.

Тогава много ефектно на видео бе показано как полицаи от Павликени наливат бензин в туби и бутилки, вместо в патрулките. Това бе обявено като голяма корупция и голям успех на „Господарите“. Какво се оказа обаче ? Един голям балон. Още през юли т.г. всички отстранени от работа полицаи от Павликени, разследвани по този случай, бяха върнати на работа.

И то със заповед на вътрешния министър Валентин Радев. Защото и проверките на МВР и разследването на прокуратурата не доказа кражби на гориво.

Според шефа на полицията в Търново Димитър Машов има данни за нарушаване на служебната дисциплина, но не и за кражби на гориво. Окръжната прокуратура в старата столица не откри данни за престъпление по служба на длъжностни лица и разследването бе частично прекратено. То е прехвърлено на Районна прокуратура, чакат се резултати от експертизи и тогава ще се реши дали нещо въобще по темата ще влиза в съд.

Обаче това не попречи полицаите от Павликени да бъдат оплюти и орезилени тотално. Като пазачите в склада в Търново, арестувани и прекарали една нощ зад решетките за нищо. Е какъв е тогава ефектът от работата на „Господарите“ ? Оплюване на невинни хора, защото когато в национален ефир говориш за кражби, трябва и да го докажеш. Защото телевизионни кадри лесно се манипулират, видно от театралните изпълнения в стил „Неймар“ на Върбанов.

Е как тогава братя Халваджиян ни държат морални проповеди от ефира? На какво основание ? И наричат себе си журналисти, както и техните пъргави момчета и момичета, на които дори не са обяснили, че да нахълташ някъде с микрофон и оператор не е голямата „журналистика“.

И после ако стане гаф им „режеш“ главата, защото кандидати за слава има бол.  Това не е журналистика. Това е посмешище. Ето още един морален казус г-да Халваджиян. Един от вашите най-стръвни репортери участва в меко казано скандална реклама по телевизиите.

Става дума за реклама на една от фирмите за бързи кредити, в която репортерът не открива никакви забележки и силно ни я препоръчва. След като хиляди хора пропищяха от новите „мутри“-бързите кредити, които бързо после ти „опраскват“ джоба с убийствени лихви и със заплахи от дебеловрати, не е ли конфликт на интереси твоят репортер да рекламира точно тези фирми ?

Нека „Господарите“ на „Господарите“ да проверят свързана ли е тази рекламирана в праймтайма на телевизията фирма за бързи кредите с Братя Маргини ? И тогава да ни говорят за морал.