Операция „Свобода на словото“ или как уволниха журналисти от вестник „Българска армия“ заради Румен Радев

Как изхвърлиха журналисти на улицата по искане на държавния глава

0
2270
радев
Цензурата и чиската в "Българска армия" е извършена по поръчка на Румен Радев

Цензурата във вестника като отмъщение за критичен материал срещу кандидат-президента на БСП

Стефан Ташев

Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата заглушава плурализма.

Това заяви в пропагандна реч по държавната телевизия президентът Румен Радев в петък.

В събота от Париж държавният глава риторично попита пред „рухналите медии“, които отразяваха всяка негова стъпка и роклите на жена му, че кое от казаното от него не е вярно?

Дали президентът не визира себе си като твърди, че има цензура, а свободата на словото е в опасност ?

Защото по негово нареждане служебният министър на отбраната Стефан Янев уволни цялото ръководство на ведомствения вестник „Българска армия“, но това мина някак незабелязано през януари 2017 г. За какво става дума ?

Между първият и вторият тур на президентските избори тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев излиза с остра статия в „Българска армия“ срещу Румен Радев, тогава кандидат на БСП за държавен глава.

Материалът, подписан лично от Ненчев е със заглавие: Наглите лъжи на един кандидат-президент“. В него военният министър нарича Румен Радев „руски проект, стартирал със защита на зависимостта на България от Русия“ в авиацията и го обвинява в безочливи и нагли лъжи.

След победата на изборите и встъпването в длъжност на Румен Радев идва възмездието и вендетата срещу вестник „Българска армия“.

Тя е в лицето на Стефан Янев, назначен от президента за министър на отбраната, но иначе от близкото обкръжение на бившия министър Николай Цонев. Представянето на служебния кабинет става на 26 януари 2017 г. В петък Янев е в министерството и най-важната му задача е погрома и уволнението на ръководството на вестник „Българска армия“, начело с главния редактор известният журналист Тодор Токин. Той е с богат опит и 40-годишен стаж в „Поглед“, „Труд“,БНР, „Класа“ и…“Българска армия“. Токин и екипът му вече са уволнявани по политически причини от вестника. През 2014 г. военният министър от кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов, съпруг на „репресираният“ омбудсман Мая Манолова, ги изхвърля, формално чрез съкращение на щата.

Уволняван съм 4 пъти по времето на президента Първанов и управлението на БСП и ДПС. Напуснах сам в. „Труд“ под натиска на тези партии. Уволниха ме от в. „Поглед“, защото поисках референдум за импийчмънт на Първанов, когато лъсна лъжата за агент Гоце. От „Класа“ бях уволнен заради публикацията ми, че всички власти са в неговите ръце.  Два пъти бях главен редактор на в. „Българска армия“, който беше единственият пронатовски вестник у нас“, пише самият Токин във визитката си като кандидат за депутат на последните избори.

Още с пристигането на Стефан Янев в МО на предстоящите за уволнение жертви, които не са автори на материала срещу Румен Радев, им е обяснено под сурдинка, че трябва да си търсят нова работа, защото „президентът е злопаметен“.

Нищо, че ръководството на „Българска армия“ е избрано с конкурс и назначено с четиригодишен договор. На Токин и останалите, сред които и колегата му Иван Ибришимов, журналист с богат опит в БНТ и други медии, е „обърнато внимание“ и върху други критични публикации срещу никому неизвестния тогава Румен Радев, летец от Военновъздушните сили.

Никой и нищо не е забравено. Токин е обявен за пенсиониране и уволнен на 9 февруари, останалите от екипа му също.  За изпълнението на политически чистки в МО и авторитарна цензура Стефан Янев е възнаграден с поста „секретар по отбраната“ на Радев.   Ето пример за свободата на словото, грубото потъпкване на „журналистическите стандарти“ и „рухването на медиите“, за което говори Радев. 

Няма протести в защита на уволнените журналисти, празни столове пред Министерски съвет, митинги и шествия.

Както и да го погледнете г-н Президент това с погрома на „Българска армия“ си е чиста цензура. Отстраняване на неудобни хора, които са имали смелостта да пишат критични статии срещу вас. Слава богу това става само във ведомствения вестник на МО, само за два месеца докато вие управлявахте държавата чрез марионетно правителство.

Какво ли ще се случи със свободата на словото ако имате цялата власт в така мечтаната от вас „президентска република“ ?

Четете утре: Как „библиотекарите“ от ДС ръководеха МВР в служебния кабинет на Румен Радев