Радев плаши със служебен кабинет – то си е за страх, като помним какво сътвори предишното му правителство

0
7628
николай цонев
Николай Цонев бе арестуван преди години. При служебното правителство на Радев той кадрува във военното министерство.

Задкулисни кукловоди от БСП и ДС ръководеха кабинета на президента, останал в историята с политически уволнения и откровен лобизъм за „Грипен“

Иван Михайлов

Изпадналият в паника президент на България Румен Радев премина към откровени заплахи и лични нападки срещу премиера Борисов и правителството.
Дали заради „урагана Деси“, който го вкара в блатото на скандала с укриване на документи от ВВС, или заради разследването около доставките за авиацията, но президентът си изпуска нервите все по-често. Използвания от него „каруцарски език“ в стила „Бабикян“ няма да коментирам. Нека всеки българин си направи трезва преценка какъв държавен глава имаме.

„Този път номерът с пречистване чрез подаване на оставка най-вероятно няма да мине, защото го чака служебен кабинет, който е не по-малко опасен от ежедневната деградация на управлението“, заяви Радев днес.
Защо президентът плаши със служебен кабинет? Може би, защото предишният такъв, станал известен като „кабинета Герджиков“, забърка такива каши, че заплахата на държавния глава звучи напълно достоверно. За България, разбира се. Майката му е в сравненията.

Какво сътвори служебният кабинет на Румен Радев, управлявал страната от 27 януари до 4 май 2017 година?

„Президентът ме убеди, че е много важно да гласуваме за офертата на „Грипен“ седмица преди края на мандата на правителството“. Това обяви в ефира на Би Ти Ви на 16 октомври 2017 г. бившият служебен премиер Огнян Герджиков. И наистина под натиска на Радев кабинетът приема офертата именно 10 дни преди края на работата му. Лобизъм, материална логистика или? По случая имаше парламентарна анкетна комисия, но резултати от нея не се чуха.

Надеждата на БСП, като ракета носител на Румен Радев, че служебният кабинет ще извади „страшни далавери“ на управлението на ГЕРБ се оказаха напразни.
По нареждане на президента Радев служебният кабинет прави пълна ревизия на всички министерства заради управлението на правителството на Борисов.
Търсят се компромати. И въпреки нарежданията на Радев три месеца кабинетът не намира такива. Но правителството се занимава с други работи, с политически чистки и уволнения. Препоръчани от задкулисни играчи от БСП и ДС. Като бившият вътрешен министър от правителството на Орешарски Цветлин Йовчев и бившият военен министър на Тройната коалиция Николай Цонев.

Какво се върши в МВР при служебния министър Пламен Узунов? Там кадровите чистки и назначения бяха извършени от човека в сянка – Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС и министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски.  Да припомним, че Йовчев е част от модела „КОЙ“, групиран в т. нар. Библиотекарски институт, където преподаватели са бивши служители на ДС, ДАНС и МВР. Номинално назначеният за вътрешен министър Пламен Узунов, станал известен с прозвището „Фашиста“, изпълняваше нарежданията отгоре. Защото той бе препоръчан на Радев от Йовчев при техни срещи на четири очи.

Ето за какво става дума.

Началник на кабинета стана Николай Крушков, човек на модела „КОЙ” и кръгът около „библиотекарския” институт.  С влизането на Узунов в МВР кадрите на модела „КОЙ” и библиотекарския институт вземат своя реванш, коментираха ченгета. По времето на Йовчев в МВР Крушков ръководеше дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките в МВР – КИАД. Служебният министър Йордан Бакалов го острани и прати в антитерористичния център в ДАНС.

По време на втория кабинет „Борисов“ гръмна скандалът с разработката „Червеи“, при която бе подслушвана цялата оперативна система на МВР. Това става при управлението на Йовчев. На съд за „Червеите“ отидоха шефката на СГС Владимира Янева и директорът на „Вътрешна сигурност“в МВР Тодор Костадинов. Янева получи 1 година условна присъда, а Костадинов парична глоба от 3000 лева.

На делото става ясно, че бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев е бил напълно запознат с разработката, в рамките на която са прилагани СРС спрямо информационните масиви на МВР за срок много извън законоустановения.
Нещо повече – самият Йовчев, като свидетел по делото, потвърди, че той е бил в основата на кариерното израстване на Тодор Костадинов до шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

След скандала с разработката „Червеи” Крушков си обира крушите и спешно напуска системата за сигурност. Започва работа във фирма от хранително-вкусовата промишленост, свързана с т.нар. „Пещерняци“. Още по време на службата си в МВР Крушков е засичан в приятелски компании с Ахмед Доган в ресторанти, въпреки че служителите на МВР са деполитизирани. Парадира с близки контакти с депутат от ДПС. Той е върнат в МВР от хората на Румен Радев.

Освен Крушков в ръководството на МВР е върната друга скандална личност от времето на Йовчев. Става дума за Маринела Белева.

При управлението на Йовчев дамата става първо негов съветник, после за един ден, без конкурс, заема висшата ръководна длъжност директор на Специализираната административна дирекция „Планиране и управление на бюджета” на МВР с ранг „комисар”.  Преди да дойде в МВР Белева е шеф на сходната дирекция в ДАНС. На 5 август 2014 г. в последния си ден като вътрешен министър, Йовчев освобождава Белева и тя заема същата позиция… в Държавна агенция „Технически операции” – ДАТО. Ръководител на ДАТО е кадърът на ДАНС и библиотекарската групировка около кръга „КОЙ” Цветан Китов.

Назначаването на съветничката на Йовчев за комисар за един ден предизвиква скандал, последван от разследване на Би Ти Ви. Дейността на Белева като главен финансист на МВР е крайно печална, припомнят полицаи. „В МВР след нея останаха 200 мн. лв. дефицит, опасност полицаите да не получат заплатите си, закриване на ведомствените столове и опит храненето на униформените да става с кетъринг от фирми на модела „КОЙ”, твърдят те.

След Белева няма дърва за огрев на полицаите, командировани на границата, няма пари дори за гуми за патрулните автомобили. Липсата на средствата се установява и след финансов одит, поръчан от служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Вероятно заради тези „успехи“ Белева е назначена за зам.-министър на вътрешните работи.

Друг важен кадър на модела „КОЙ”, Мирослав Рашков, бе назначен за началник на „Икономическа полиция” в Националната полиция. Той бе най-довереното лице на бившия главен секретар на МВР от времето на Орешарски-Йовчев Светлозар Лазаров. Рашков е бивш футболист от Горна Оряховица, откъдето е и самият Лазаров. Кариерното израстване на Рашков става за няколко месеца – от редови оперативен работник в Горна Оряховица до шеф на икономическа полиция за цялата страна, благодарение на Лазаров.

Първата задача на „президентските хора“ в МВР е да образуват „дисциплинарно производство“ срещу директора на Дирекция „Инспекторат“-МВР Николай Гешев. Той е уволнен. Неговата грешка е… че е проверявал действията на служителите на МВР при трагедията в Лясковец през 2014 година, когато в безумно планирана операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени в престрелка с Петко Стрелеца.

В заповедта за проверката срещу него са посочени две много интересни причини за отстраняването на Гешев от поста му. На първо място е твърдението, че той е оказвал натиск върху проверяващите инцидента в Лясковец да вменят извършени нарушения на тогавашния главен секретар на МВР Светозар Лазаров. По отношение на разработката „Червеи“ било констатирано същото – оказвал е натиск да бъдат наложени дисциплинарни наказания. Както се казва: без коментар. Същевременно „библиотекарите“ правят опит да ударят антикорупционната дирекция „Вътрешна сигурност“, но не им стига времето.

Втората задача на президентския тандем Узунов-Йовчев е уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов. С политически мотиви.

По нареждане на президента Радев служебният кабинет прави пълна ревизия на всички министерства заради управлението на правителството на Борисов.
В МВР Узунов не открива такива. „Няма открити драстични нарушения, имаме само проблеми, свързани с обществените поръчки“, обявява Узунов.
Тогава остават неясни мотивите за кадровите уволнения и чистки в МВР.
За „добре свършена работа“ Узунов, станал по-популярен със снимката си с фашистка униформа, отколкото като министър, е награден с поста секретар на президента Радев по вътрешна сигурност.

Това ни чака при нов служебен кабинет на Румен Радев.
Остава въпросът: Зависим ли е държавният глава от „библиотекарската групировка“ ? Ако „да“, с какво ? Колко срещи е имал с Цветлин Йовчев и кръга около него ? Добавяме само, че в момента ОЛАФ проверява скандална сделка на служебния вътрешен министър Узунов за купуване на джипове за МВР.

В Министерството на отбраната кадрува бившият министър Николай Цонев, станал известен с репликата за абсолютния престъпник. Радев има специални изисквания към МО.
Защото по негово нареждане служебният министър на отбраната Стефан Янев уволни цялото ръководство на ведомствения вестник „Българска армия“, но това минава някак незабелязано през януари 2017 г. Между първия и втория тур на президентските избори тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев излиза с остра статия в „Българска армия“ срещу Румен Радев, тогава кандидат на БСП за държавен глава.
Материалът, подписан лично от Ненчев, е със заглавие: „Наглите лъжи на един кандидат-президент“. В него военният министър нарича Румен Радев „руски проект, стартирал със защита на зависимостта на България от Русия“ в авиацията и го обвинява в безочливи и нагли лъжи.

След победата на изборите и встъпването в длъжност на Румен Радев идва възмездието и вендетата срещу вестник „Българска армия“.

Тя е в лицето на Стефан Янев, назначен от президента за министър на отбраната, но иначе от близкото обкръжение на бившия министър Николай Цонев. Представянето на служебния кабинет става на 26 януари 2017 г. В петък Янев е в министерството и най-важната му задача е погромът и уволнението на ръководството на вестник „Българска армия“, начело с главния редактор известният журналист Тодор Токин. Той е с богат опит и 40-годишен стаж в „Поглед“, „Труд“, БНР, „Класа“ и…“Българска армия“. Токин и екипът му вече са уволнявани по политически причини от вестника. През 2014 г. военният министър от кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов, съпруг на „репресирания“ омбудсман Мая Манолова, ги изхвърля, формално чрез съкращение на щата.

Още с пристигането на Стефан Янев в МО на предстоящите за уволнение жертви, които не са автори на материала срещу Румен Радев, им е обяснено неофициално, че трябва да си търсят нова работа, защото „президентът е злопаметен“.
Нищо, че ръководството на „Българска армия“ е избрано с конкурс и назначено с четиригодишен договор. На Токин и останалите, сред които и колегата му Иван Ибришимов, журналист с богат опит в БНТ и други медии, е „обърнато внимание“ и върху други критични публикации срещу никому неизвестния тогава Румен Радев, летец от Военновъздушните сили.

Токин е обявен за пенсиониране и уволнен на 9 февруари, останалите от екипа му също.  За изпълнението на политически чистки в МО и авторитарна цензура Стефан Янев е възнаграден с поста „секретар по отбраната“ на Радев.   Ето пример за свободата на словото, грубото потъпкване на „журналистическите стандарти“ и „рухването на медиите“, за което говори Радев.  Няма протести в защита на уволнените журналисти, празни столове пред Министерския съвет, митинги и шествия.
И това са само части от действията на служебното правителство на Радев.

Та неслучайно президентът плаши със служебен кабинет. Като гледаме какво свърши предишният му, само можем да си представяме какво ни чака. Нас и България, ако пак руменрадевци се домогнат до реалната власт.