Само в Breaking.bg: Как преди 17 години изгонихме руските дипломати преди да направят националистическа партия

Намесата на контраразузнаването отложи старта на проекта с 4 години

0
1616
дипломати
Руското посолство в София

Двама офицери от ГРУ и един от Службата за външно разузнаване-СВР са изритани от София през март 2001 година

Стефан Ташев

Светът е в истерия след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Лондон и ответните мерки на Великобритания. САЩ, Канада и почти всички европейски държави изгониха руски дипломати. България извика посланика си в Москва Бойко Коцев за „консултации“. Което според запознати е първа стъпка и София да изгони руски дипломати..Дали това ще стане остава да видим.

Преди точно 17 години България за първи път гони руски дипломати заради шпионаж и опит за намеса във вътрешните работи на страната.

Това става през март 2001 г. при правителството на Иван Костов.

Официално от страната са изгонени, но не обявени за „персона нон грата“, трима души от руското посолство-воененото аташе Владимир Ломакин, неговият заместник Сергей Власенко, както и съветникът Борис Смирнов. Това става по дело на българското контраразузнаване-Националната служба за сигурност-НСС.  

Ломакин, Смирнов и Власенко бяха изгонени от страната по наша разработка, припомни си бившият шеф на НСС тогава о.р. ген. Атанас Атанасов. След доклад на контраразузнаването до премиера Костов руският посланик е извикан във външно министерство и му е съобщено, че тримата са нежелани на българска територия и ако продължават да извършват шпионска дейност ще бъдат обявени за „персона нон грата“. Затова Москва спешно ги изтегля. В отговор Русия изгони трима български дипломати.

Тогава руският първи зам.-министър на външните работи Александър Аведеев, бивш посланик в София, директно обвини България, че изгонването на дипломатите е част от предизборната подготовката в страната и се прикрива “зад мнимите български интереси”.

Според запознати ролята на тримата е различна.

Ломакин и заместника му Власенко са кадрови офицери от Главното разузнавателно управление-ГРУ, руското военно разузнаване. Докато съветникът Борис Смирнов е офицер от СВР-Службата за външно разузнаване на Русия, наследник на Първо главно управление на КГБ. Ломакин и Власенко имат тесни връзки със Съюза на офицерите и сержантите от запаса, където са приютени бивши кадри на Държавна сигурност и РУМНО.

Тяхната шпионска роля лъсва случайно при операция на Военното контраразузнаване-ВКР, което от 2000 г. по оперативен сигнал следи бившият офицер от Военното разузнаване Янко Янев и любовницата му Лиляна Гешева, шеф на секретна секция в служба „Сигурност“ на Министерство на отбраната.

ВКР засича и снима тайно как Гешева копира секретни документи от МО и ги предава на Янев, който срещу 300 долара ги продава на аташето Ломакин.

Материалите на ръка получава Власенко в сградата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса на площад „Възраждане“. Янев е арестуван пред руското посолство на 6 март 2001 г следобед, а по същото време белезници щракват върху ръцете на Гешева в Министерство на отбраната. Сутринта на същия ден тя носи на Янев плик със секретни документи от министерството и му ги предава.

8 години се точи делото срещу двамата по военните съдилища и Върховния касационен съд. През 2009 г двамата са оправдани от ВКС. Според магистратите прокуратурата не е успяла да докаже, че сведенията, които продавал Янев са от секретно естество. Седмица след ареста на бившия полковник и любовницата му от страната са изгонени тримата дипломати-шпиони.

Според бивши контраразузнавачи обаче действията на офицерите от ГРУ Ломакин и Власенко не се изчерпват само със Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Двамата и „съветникът“ Смирнов правят опити за създаване на националистически партиен проект, който трябва да е готов до изборите през юни 2001 година.

За основа на проекта са избрани Тракийските дружества в България, организация уж на потомци на бежанците от Източна Тракия след Балканската война, но всъщност узурпирана от БСП. Зам.-председател на Тракийските дружества е о.р. ген. Тодор Бояджиев, бивш шпионин в Ню Йорк, след това зам.-шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност-външното разузнаване и първи главен секретар на МВР през 1990 г.

Председател на организацията е Красимир Премянов, бивш шеф на ПГ на БСП по времето на Жан Виденов. Отделно от това Смирнов лобирал и за създаване на лява ромска организация, която да се включи в коалицията на БСП за вота.

НСС засича тесните контакти на ръководството на организацията и с офицерите от ГРУ Ломакин и Власенко и с представителя на Бившето първо главно управление на КГБ-СВР Борис Смирнов.

Тримата „дипломати“ убеждават ръководството на дружествата да се създаде консервативно-патриотична партия. Като платформа за разширяването й да се използват и други патриотични организации и сдружения на бивши военни. Проектът е в напреднал стадии, но изгонването на тримата от София го спира. И на изборите през 2005 г. Случайно или не се появява коалиция „Атака“. В нея участва и Съюза на патриотичните сили и войните от запаса „Защита“. Схващате ли приликите ?

На всичкото отгоре двама от тримата руски „дипломати“ представителят на ГРУ Ломакин и представителят на СВР вече имат опит с изгонването им от други държави. През 1994 г. Ломакин е изгонен от Полша за подобна шпионска афера като тази в България. Същото се случва на Борис Смирнов от СВР. През 1988 г е обявен за персона нон грата в Испания, а през 1992 г са му отказани визи за Германия и Франция.