Само Breaking.bg: Как Христо Иванов ще отиде на Буджака, та там са къщите на половината министри на Костов

1
4918

Прокуратурата предава на съд ексглавният архитект на Созопол за заграбването на полуострова от Прокопиев и сие

За Буджака конкретно не мога да коментирам, защото не съм запознат с този казус. Това заяви вчера пред парк Росенец Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“. Той беше дошъл да провери дали оградата около т.нар. Летни Сараи на Ахмед Доган стои още. На журналистически въпрос от телевизия „СКАТ“ защо не отиде на местността Буджака край Созопол да протестира, защото и там достъпът до морето е спрян от лъскави сгради, Иванов не можа да отговори.

Защо точно Буджака?

Още след първата акция на Христо Иванов край Росенец в социалните мрежи плъзнаха линкове с журналистически разследвания отпреди няколко години. Според тях в местността Буджака има огледален случай – няколко от луксозните имоти спират достъпа до плажа, като на практика го превръщат в частен.

Тъй като една от къщите там е свързвана с бизнесмена Иво Прокопиев, който открито подкрепя „Да, България“, Христо Иванов е обвиняван в двоен стандарт, чрез който политизира интереса на гражданите, вместо да го защитава.

Последваха проверки от Върховна административна прокуратура (ВАП), служители на ДНСК, РДНСК-Бургас и Областна и Морска администрация-Бургас. Те откриха нарушения не само край Росенец, а и на Буджака, където „достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея“. За обектите в местността са образувани отделни прокурорски преписки.

Това е единствената пътека към залива. СНИМКА: ПРОКУРАТУРА НА РБ

Разследване на Breaking.bg показва защо Христо Иванов и подопечните му професионални протестъри никога няма да отидат на Буджака. Защото целият полуостров, част от „Натура 2000“ и защитена територия, е окупиран и презастроен не само от Иво Прокопиев, съдружника му Филип Харманджиев, Йово Николов, но и от…….половината министри в кабинета на ментора на Христо Лодкаря Иван Костов. Няма майтап.

Как се случва това ?

В последния ден на правителството на Иван Костов, 23 юли 2001 година, министърът на околната среда Евдокия Манева издава заповед, с която променя плана за управление на защитена територия „Колокита“ – обхваща целия полуостров Буджака и с тази заповед разрешава строителството в Зона 2 на защитена територия,което дотогава е било изцяло забранено. Полуостровът е защитена територия от 1970 година.

Зона 2 са всички земи на Буджака, ( Зона 1 са само фиордите и скалите по брега). Тази заповед може да се открие на сайта на МОСВ.

Колокита“ е най-северния от трите носа на полуостров Буджака. Започва от Райския залив (Коренята) и завършва с голям жлеб в местността Германката.

До преди години беше диво живописно кътче, а сега сцена за демонстрация на строителния кич. По документи се води защитена местност, в която се забраняват ред дейности, като увреждане на скали, чупене на дървета и т.н. Резултатите са налице – една защитена местност е превърната в отблъскваща строителна площадка. Най-красивото от „Колокита“ са фиордите, които са напълно защитени, попадат в Зона 1, но на тях вече могат да се наслаждават само собствениците на палатите.

Фиордите на „Колокита“ преди настъплението на багерите.

След като Манева променя плана за управление на защитения от 1970 година полуостров, започва масово купуване на имоти и строителство на луксозни къщи на полуострова. За целта е създадено специално дружество ДЗЗД „ГД Колокита“, в което влизат всички собственици, застроили по-късно цялата ивица, уж в защитена територия.

Сред тях са Иво Прокопиев, съдружника му тогава Филип Харманджиев и журналиста от „Капитал“ Йово Николов.

прокопиев
Иво Прокопиев

Голямата изненада в дружеството, според справка в Търговския регистър, са половината министри от кабинета на Иван Костов 1997-2001 г.

Сред тях са Антони Славински, бивш министър на транспорта, сменил Вилхелм Краус през 1999 г., и съпругата му Андреана Славинска. Дъщерята на друг бивш министър Валентин Василев-Лора Валентинова Василева, също е горд собственик на имот там. Следва Методи Веселинов Методиев, син на бившия вицепремиер и министър на образованието на Костов Веселин Методиев.

Евгени Чачев
Валентин Василев
Антони Славински

Имот и палат има Стефан Евгениев Чачев, син на Евгени Чачев, министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на ОДС, бивш шеф на Столична общинска банка. Управител на дружеството е Михаил Заимов, внук на руския агент ген. Заимов и брат на Мартин Заимов, кандидат за кмет на София от СДС през 2007 г.

Собственитците на Буджака-Прокопиев, Методиев, Славински, Чачев, Харманджиев, Николов, Василев и сие.

 

Според разследване на Канал 3 Иво Прокопиев е придобил собствеността на 3-те декара за смешна сума през 2002 година – срещу 69 лева на кв.м. Сега резиденцията струвала над 2 млн.евро, а от кадрите, които телевизията разпространи става ясно, че палатът има собствен басейн, няколко сгради, голям паркинг и зелена зона. След като Прокопиев е купил земята за смешните 69 лева на кв.метър, колко ли са платили бившите министри и техните деца ?

Имотът на Прокопиев.

Всички ПУП-ове на Буджака са одобрени без пътеки между тях и така хората нямат никакъв достъп до морето – това е изискване по Закона за устройството на черноморското крайбрежие- ЗУЧК, но никой не го спазва.

Частни (държавни) плажове

Няколко години след това над Райския залив палат вдига бившата екоминистърка в правителството на Симеон Сакскобурготски Долорес Арсенова, като басейна й е построен върху директно върху скалите, а те са в Зона 1 и са публична държавна собственост.

Палатът на Долорес Арсенова. СНИМКА: 24 часа.

Лъскав имот в Райския залив вдигат Йово Николов и Михаил Заимов. С тези палати реално достъпът на хора до залива е прекратена, защото и те са върху скалите. Нищо, че плажът там е публична държавна собственост. През 2017 година става голям скандал с къщата на Николов. Тогава бившият депутат от ПК „Екогласност“ Емил Георгиев подава сигнал до ВКП за нарушения около нейното изграждане. Става дума за бетонно стълбище, което е вкопано в морето директно и за незаконната според него ограда, която опасва имението. Според Георгиев къщата струва над 2 млн. лева, а с нейното строителство Николов си е направил частен плаж, защото други хора няма как да стигнат до него.

Къщата на Йово Николов.

По думите на наши експерти, издадените от община Созопол разрешения за строеж на въпросната вилна къща има големи недостатъци, което е било достатъчно основание да бъде обявено за нищожно. За съжаление от община Созопол някой си е затварял и двете очи. По този начин още в началото на реализиране на инвестиционното предложение на Йово Николов са допуснати съществени отклонения по смисъла на ЗУС, но не са предприети принудителни административни мерки за спиране на строежа“, заявява пред агенция Блиц Георгиев.

На всичкото отгоре палата е маскиран като „Къща за риболовен туризъм”, най-вероятно с цел незаконосъобразно усвояване на средства по европейски програми, съобщават от „Екогласност“. С решение на съда от март 2017 година строителното разрешително на Николов е отнето. Със заповед на РДНСК къщата бе обявена за незаконна и трябваше да бъде съборена.

След бившите министри и Прокопиев и сие на „Колокита започва масово строителство и в момента няма вече и помен от защитена територия.

Бизнесменът Стефан Шарлопов вдига огромен комплекс „Созополис“, като при строителството са унищожени фиорди в защитена местност през 2010-2014 г. При направата на изкуствен плаж, стълбища и басейни. Разследване затова започва през 2016 година, но след смъртта на бизнесмена то е прекратено през 2019 година. И виновни няма. Там е построен и луксозен комплекс „Анел“. Според неофициална информация жилище там има бившият премиер социалист Жан Виденов.

По-късно луксозен палат на „Колокита“ купува и Цветан Василев, избягалият собственик на КТБ. Неговата хасиенда е на „втора линия“ зад палатите на Прокопиев и сие. Всички луксозни къщи нямат нужда от ограда, защото достъпът става само от морето.

Гавра

Освен това Буджака е и защитена зона по ЗБР -Натура 2000 по директивата за птиците-ЗЗ. Това може да се види на сайта на МОСВ. След масовото застрояване птиците практически няма къде да гнездят, а от там минава „Виа Понтика“. Нещо повече, старото шосе от Созопол за Каваците, което минава през Буджака е наречено от собствениците на палати „Виа Понтика“ -плътно застроена и от двете страни. Каква гавра.

През 2017 година резиденцията на Иво Прокопиев на „Колокита“ е запорирана от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество(КОНПИ). Той се разследва заради съмнения за сериозно разминаване на официалните му доходи и имущество.

Бетономорие“

По скандалното застрояване на „Колокита“ се води разследване. То „случайно“ съвпада с управлението на Христо Иванов в Министерство на правосъдието и „случайно“ се появяват редица пречки по разследването.

Румен Александров. СНИМКА: ФЛАГМАН

Най-накрая по нареждане на ВКП е пратено за разследване в Окръжна прокуратура- Русе. Breaking.bg научи, че то е към края си и се очаква скоро да влезе с обвинителен акт в Окръжен съд-Бургас. Обвиняем е бившият главен архитект на Созопол Румен Александров. Той е част от екипа на бившия кмет на града Панайот Рейзи от 2007 година. Подава оставка неочаквано през 2016 години, без да обяви мотиви. Това става дни преди в Общинския съвет да бъде гласуван общия устройствен план на Созопол, чийто автор е Александров.

Това е част филма „Бетономорие“, който активисти на ДБ прожектират години наред. Но пропускат спонсора си и Буджака.

Сега стана ли ви ясно защо Христо Иванов никога няма да отиде да протестира край Созопол ?