След иранските ракетни удари Тръмп е изправен пред едно от най-големите си изпитания като президент

0
252
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Нападението тласна Техеран и Вашингтон опасно близо до войната и насочи световното внимание към американския президент, докато той размишлява дали да отговори с още военна сила

Президентът Доналд Тръмп е изправен пред едно от най-големите изпитания от началото на своя мандат, след като Иран нанесе удари с балистични ракети по иракски бази, в които са разположени американски военни. Това беше най-дръзкото нападение на Иран срещу Америка от превземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г., пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ударите тласнаха Техеран и Вашингтон опасно близо до войната и насочиха световното внимание към Тръмп, докато той размишлява дали да отговори с още военна сила. Президентът на САЩ проведе съвещание снощи със съветниците си по националната сигурност, но засега не е обявил дали ще предприеме ответни действия. В публикация в Туитър той написа, че „всичко е наред“, и обяви намерение да направи обръщение към нацията тази сутрин.

Ако се окаже, че при иранските удари не е имало американски жертви, това може да отвори пътя пред президента на САЩ за намаляване на напрежението между двете страни и да отдръпне страната от пропастта на войната. Тръмп, който ще се бори в края на годината за преизбиране, като кандидат-президент водеше кампания, в която обещаваше да държи Съединените щати настрана от участието в „безкрайни войни“.

Риториката на президента от последните дни обаче беше със заплашителен тон. Броени часове преди вчерашните ракетни удари Тръмп каза пред репортери в Овалния кабинет: „Ако Иран направи нещо, което не би трябвало да прави, ще страда от последствията, и то много силно.“

Демократите призоваха Тръмп да избегне военна ескалация с Иран. Конгресменът демократ от Ню Йорк Елиът Енгъл, председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите, заяви, че правителството трябва по най-бързия начин „да измъкне САЩ от тази ситуация, която би могла да доведе до пълномащабна война с ужасяващи жертви“. Той изрази опасения, че „ситуацията излиза извън контрол“.

Контраатаката на Иран беше предприета в момент, когато Тръмп и водещите му съветници бяха под натиск да разкрият повече подробности за разузнавателните данни, довели до убийството на иранския генерал Касем Солеймани.
Вчера Тръмп заяви, че решението му е спасило живота на американци и че Конгресът ще бъде информиран за причините за предприетото от САЩ нападение. „Те планираха нещо“, каза той, имайки предвид иранците.

Досега Тръмп и водещите представители на екипа му по въпросите на националната сигурност аргументират въздушния удар с общи изявления за заплахата, произтичаща от Сюлеймани, който командваше иранските проксита в чужбина и беше отговорен за смъртта на американски войници в Ирак. Подробностите обаче са оскъдни.

„Той (Сюлеймани) вече не е чудовище. Той е мъртъв“, каза Тръмп. „А това е нещо добро за доста страни. Той планираше много голямо нападение, много лошо нападение за нас и за други хора, но ние го спряхме и не мисля, че някой може да недоволства от това“, добави Тръмп.

Сюлеймани беше взет на мушка на летище в Багдад заедно с Абу Махди ал Мухандис – иракски боец ветеран, който също беше убит. Тръмп каза, че двамата не са били в Багдад, за да обсъждат плановете си за ваканцията, нито за да отидат „на курорт“, а за да си говорят за „лоши дела“.

Тази липса на подробности не бе приета добре от демократите, които припомниха как президентът Джордж Буш-младши е оправдал инвазията си в Ирак, като е обвинил Саддам Хюсеин в притежание на оръжия за масово унищожение, които после се оказа, че не съществуват. През последните дни американски конгресмени настояват за повече подробности за причината, поради която Тръмп е наредил убийството – решение, което предишни правителства са избягвали поради опасения, че това може да предизвика още повече насилие.

Сюлеймани посещаваше често и сравнително открито Багдад, като през последните месеци тези негови визити зачестиха. Той често се появяваше и в Сирия, включително по границата с Ирак.

Лидерът на демократическото малцинство в Сената на САЩ Чък Шумър и сен. Боб Менендес, водещият демократ в сенатската комисия по външни работи, призоваха Тръмп да разсекрети писменото уведомление, което е изпратил до Конгреса след удара по иранския генерал. Това известяване е задължително съгласно Закона за военновременните правомощия от 1973 г., който постановява, че президентът задължително трябва да съобщи на Конгреса, когато американски сили биват изпращани в бойна обстановка.

„Президентът трябва да дойде в Конгреса и да представи ясни и недвусмислени доказателства за това, че ударът по Сюлеймани е бил абсолютно необходим“, каза Менендес от трибуната на Сената. „След всичките му (на правителството) подвеждащи изявления трябва да дадем на правителството да разбере ясно, че президентът няма правомощията сам да започва война срещу Иран“, добави той.

Тръмп подчерта, че ударът е бил ответна мярка заради иранските нападения и че САЩ са готови да нападнат отново, и то „много силно“. Той добави, че макар и желанието му да е в крайна сметка да изтегли американските войски от Ирак, сега не му е времето, защото това ще позволи на Иран да се сдобие с още по-голям плацдарм там.

Вчера водещите съветници на Тръмп по националната сигурност имаха няколко публични изяви, в които отново защитиха удара. „Разполагахме със сериозни разузнавателни данни, показващи, че в ход е било активно планиране за застрашаване на живота на американци и на иракчани“, каза държавният секретар Майк Помпейо.

На въпрос дали заплахата е била непосредствена, тоест дали е ставало дума за въпрос на дни или седмици, министърът на отбраната Марк Еспър отговори със следните думи: „Смятам, че определено е по-справедливо да кажем дни“. Еспър заяви вчера, че разузнавателните данни са били точни, „остри като бръснач“. Той добави, че по-късно през деня водещи представители на републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената плюс председателите и заместник-председателите на комисиите на двете камари по разузнаването ще получат класифициран брифинг за причините, довели до решението Сюлеймани да бъде убит. Той добави, че останалите законодатели също ще получат общи сведения за удара.

Еспър заяви, че Сюлеймани е бил в Багдад, за да координира нови нападения срещу САЩ. „Смятам, че да се твърди, че той не е бил легитимна мишена, е някак странно“, каза министърът. Конгресмени от Демократическата партия обаче все още не са убедени, че това е било правилното решение.

Сенатор Даян Файнстийн, демократ от Калифорния, определи американския удар по Сюлеймани като грешка и заяви, че „иска да види как убийството на този човек ще попречи на Иран да се превърне в още по-голяма заплаха за Съединените щати и техните интереси“.