Смъртоносните играчки на Ислямска държава

Бивш експерт от "Мерцедес" и авиоинженери са майсторите на оръжията на ИДИЛ

0
342
ислямска държава
Коли-бомби на ИДИЛ открити след освобождаването на Мосул

Дронове-камикадзета и бронирани коли-бомби са сред арсенала на джихадистите

РУСЛАН ТРАД

През март тази година, медийният отдел на Ислямска държава за „Провинция Нинауа“ (провинция Мосул) публикува видео с продължителност 30 минути, предназначено за насърчаване на бойците на групировката в битката за Мосул, която по онова време беше в своя сто и петдесети ден и сраженията се водеха ожесточени в редица райони на града.

Кадрите, освен пропагандата, показаха и нещо друго, а именно възможностите, които има пред себе си Ислямска държава, въпреки че вече губеше почва в града.

Едно от най-важните неща в съдържанието на видеото, е възможността да се видят някои от импровизираните оръжия, които джихадистите използват в своята тактика за удържане на фронтовата линия. Често могат да бъдат видени кадри, показващи, че докато иракските сили напредват в Западен Мосул, Ислямска държава използва дронове-камикадзета, летящи примамки, крайпътни бомби, капани, заложени край стени и врати на къщи и магазини, минирани полета, заредени с взривове камиони, трактори, валяци и куп други „джаджи“, включително дронове, носещи снаряди за РПГ.

Джихадистката групировка стана особено веща в превръщането на различни марки и модели автомобили в превозни средства, пренасящи взривни устройства и вещества или т.нар. VBIEDs (Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Колите, бусовете, минивановете или дори трактори, са подсилвани с броня, стъклата са махани за сметка на бронирани стени, опасващи цялото превозно средство, гумите са защитени, а единствената пролука е малка цепка пред шофьора, през която той задвижва колата към съответната цел. Когато са управлявани от шофьор, а не дистанционно, се наричат SVBIED (Suicide Vehicle-Borne Improvised Explosive Device).

Разбира се, това не означава, че тези превозни средства не могат да бъдат спрени, напротив. Иракските и американските части са унищожили дузина подобни коли-бомби. Но дори, когато биват спиране навреме, те остават опасни, тъй като са пренасят със себе си взривоопасен материал.

На видеото от март месец, са показани някои от най-успешните атаки с подобни превозни средства и както през годините след падането на Саддам Хюсеин през 2003 г., именно тези коли-бомби са едно от най-страшните оръжия на радикалите срещу враговете им, заедно с импровизираните крайпътни бомби, погубили десетки войници.

Така например, част от кадрите показват атака на чекпойнт от две превозни средства – едното маскира нападение, докато второто се промъква зад защитната линия и поразява войниците, охраняващи пункта. Записът пък е направен от въздух с помощта на дрон, който също се превърна в основно оръжие на Ислямска държава, а от няколко месеца насам и на Ал Кайда в Афганистан.

Именно дроновете са новият елемент във въоръжението на бойците на групировката. Те ги модифицират, за да могат да пренасят снаряди, които нанасят щети по вражеските позиции. Във видеото могат да бъдат видени няколкото подобни атаки.

Ако трябва да сме конкретни, атаките с дронове, извършени от Ислямска държава, са стотици. Те пренасят бомби, пускани върху превозни средства, танкове и войници, за да нанесат възможно по-големи щети или просто да разсеят атакуващите позициите на Ислямска държава части. Дроновете са управлявани с пригодени за целта дистанционни и нужната апаратура, а има модели снабдени и с ракети, благодарение на инженерите, които са част от групировката.

За това какъв потенциал имат в редиците си, говори фактът, че при една от бомбардировките, извършвани от международната коалиция срещу високопоставени членове на Ислямска държава в Мосул, през март бяха убити трима души, чиято роля е особено интересна:

Абу Омар ал Фиранси (Французинът) – френски гражданин с тунизийски произход, който е работил за автомобилния гигант Mercedes. Той е бил специалист по автоматизация.

Абу Аеша – специалист по залагане на капани и взривове в градски условия, който според налични данни развива дроновете, използвани от Ислямска държава за нанасяне на удари по въздух

Абу Мохаммад ал Руси (Руснакът) – руски гражданин, който е работил като самолетен инженер.

ислямска държава
Колата-бомба отвътре

И тримата имат основна роля в приготвянето на подобни устройства като дроновете, които пренасят взривни вещества и снаряди. Хора с подобни умения са особено търсени от Ислямска държава дори днес, когато на пръв поглед организацията е пред колапс. Това, обаче, за съжаление е далеч от истината.

Падането на Мосул, а скоро вероятно и на Ракка – двата най-големи града, контролирани от Ислямска държава – наистина лишава джихадистите от логистична база и щаб, където да се планират атаки навън (Ракка е мястото, от където са подготвяни нападенията в Европа).

Но за ИД териториалният контрол е по-скоро бонус, отколкото единствена цел. При все всичко, организацията все още контролира големи територии в Сирия и Ирак, откъдето може да извършва контраатаки. Още нещо: Ислямска държава разполага с възможност дори днес, да инфилтрира вече изгубени градове. Можем да дадем пример с Фалуджа и Рамади, където въпреки че официално джихадистите са изтласкани от година насам, техни бойци са все още активни. Дори повече – бяха намерени цели складове със снаряди и муниции, които са допълвани в момента!

За важността на колите-бомби можем да кажем още нещо – наскоро в Мосул иракските сили откриха цял паркинг с превозни средства, пригодени от Ислямска държава за извършване на терористични атаки и нападения върху военни постове. Статистиката показва, че само в битката за Мосул, джихадстите са използвали над 400 подобни коли-бомби, а се смята, че има още толкова готови, които биха могли да бъдат използвани както от атентатори, така и дистанционно.