Тутракан – новата безмитна парти дестинация на 2018 г.

Тутракан да е българският Лас Вегас е изключително политически коректно дело

0
205
симеонов
Валери Симеонов

На Слънчев бряг музика може само до 23 часа, край Дунав – от полунощ та до зори

Международни екипи на световните туроператори в последните часове трескаво ровят в Google map в търсене на новата парти дестинация на Балканите. Пренебрегват Миконос, Атина, Белград, София или Слънчев бряг, а спелват буквите на едно градче на река Дунав с екзотичното име Тутракан.

И това не е случайно. Вицепремиерът – борец срещу високите децибели от заведения, легитимира Тутракан като новата „безмитната зона“ за партита в България. Нещо като офшорен рай за висока музика. Там край Дунав той посрещна Джулай морнинг, пеейки от сцената и оцени купона с десетка по десетобалната система. Не беше важно дали тутраканските домакини през изминалата нощ са били шумово замърсени с децибелите от тонколоните от полунощ та чак до зори.

Браншът по Черноморието пита защо там никой не дебнеше с шумомер в храстите, полиция не дърпаше контактите на уредбите. И си отговаря, че по този начин Валери Симеонов сам гласува с десетка за предложението на бранша и местните власти да има зоново райониране на курортите в България.

От утре Слънчев бряг и Златни пясъци да бъдат припознати за филиали на Националния осигурителен институт и ще са само за туризъм „65 плюс“, предлагат предприемачи. Световните диджеи и кролтуровете се местят към Каспичан, Нови пазар, Силистра и разбира се Тутракан.

В това впрочем има много хляб и държавническа мисъл, присъщи на вицепремиера Симеонов. Тутракан да е българският Лас Вегас е изключително политически коректно дело. То ще зачертае със замах славата на Тутракан още от социализма като американофобска дестинация. Лозунгът от 70-те години, прочул градчето до днешни времена: „Рейгън- враг номер 1 на тутраканската селищна система“ ще бъде успешно заменен с „Тутракан- новият парти хит на Балканите“.

В това има има и премного демографска политика- ресор, даден на вицепремиера Симеонов и използван от недоброжелателите му да го критикуват, че не е свършил нищичко за запазването на българите като народност. Разцветът на Тутракан с шумни концерти и партита ще върнат от чужбина наследниците в обезлюдения край. Тонколоните на БТР, Джон Лоутън и DJ Simeonov-джей, които вчера разбуниха спокойствието на връстниците на „тутраканската селищна система“, утре може да сторят там демографски рай и току виж да има в града нова детска градина, или дай Боже, още една.

И докато от туристическия бранш от месеци си обясняват бурните изтъпления на Симеонов срещу четири дискотеки на Слънчев бряг с открито лобиране за бизнес интереси и освобождаване на терен за свои хора, психолози вече диагностицират разнопосочното му отношение към вредата от шума с тежки дефицити в детството.

Високите децибели в „Спалнята“ и на Каковия плаж са изклочително „опасни“ за почиващите туристи, платили преди месеци почивката си в която искат да се забавляват, а тонколоните тутракански са „страхотно парти в десятката“. Ето това е държавническо мислене и последователна позиция. От бранша питат докога на изключително високо ниво в държавата ще се демонстрира нагло двоен аршин и ще се насажда несигурност у предприемачи и инвеститори в началото на сезона.

Впрочем въпреки призивите на Валери и музикалната му банда „Of a new day dawning and a beautiful sun“ слънцето не се показало над Тутракан. Виновни са облаците- те скрили Джулая.