„ХелпКарма“ и протестите: Ралица Енева от „Системата ни убива“ е шефката, която харчи пари от дарители за екзотични ваканции

0
1991

Имам добър начин на „лайфстайл“, похвали се тя

Tribune.bg

На 24 август 2018 година две майки от „Системата ни убива“ участват в телевизионен сутрешен блок след скандал в Народното събрание, когато се опитват да влязат на парламентарно заседание по тениски и биват спрени от охраната.

Тогава Ралица Енева е категорична, че не се страхува от нищо и я интересува единствено да се променят политиките по отношение на децата с увреждания в България. “Целите семейства сме поставени в дискриминация, геноцид. Държавата спи”, настоява тя в ефира на Bulgaria on air.

Оказва се, че госпожа Енева води завиден стандарт на живот, който демонстрира щедро в социалните мрежи, където качва снимки от посещенията си на спектакли на Бродуей и луксозни почивки на екзотични дестинации по цял свят.

Благодарение на разследването на БТВ хиляди българи се запознаха с мащаба на измамата, извършена от хората, които седят зад платформата за благотворителност HelpKarma.

Освен неправомерно похарчени сметки на дарители Енева като член на УС на организацията е събирала пари за лечение на дете, което по-късно се оказва безплатно. Въпреки това парите са отчетени като похарчени.

В същото време управителката на компанията също набирала средства за лечение на детето си. За разходваните пари няма документи за сметка на това тя демонстрирала луксозен начин на живот като посещения на спектакли на Бродуей и пътувания до екзотични места, твърди bTV.

Телевизията разказва историята на Рейън Иванов. Рей е бил болен от левкемия. За него са били събрани близо 99 605 евро. За периода, в който Рей се е лекувал в ИСУЛ, в отчета в HelpKarma се вижда, че са изхарчени общо 26 500 евро или над 52 000 лева от даренията – за лечение и лекарства. В писмо до bTV началникът на клиниката, в която е лекувано детето, проф. Добрин Константинов заявява, че и лекарствата, и лечението са били безплатни. А лекарите не са назначавали други процедури или медикаменти, които да се заплащат от семейството.

В кампанията на детето разходи са отчетени 25 пъти. Дарителите виждат само какви суми са похарчени, но информация за какво точно, както и платежни документи – няма.

Мария Цънцарова е поискала, но не е получила отчетните документи по кампанията на Рейън Иванов. За съжаление, детето Рей губи битката с левкемията по кампанията му в HelpKarma остават пари, събрани от дарители. След смъртта му майка му дарява почти 7000 евро от тях по друга кампания в платформата за лечението на млад мъж също болен от левкемия. А основната част от сумата – почти 17 000 евро или 34 000 лева, дарява за Радо – детето на Ралица Енева.

Радо, детето на Ралица Енева, е болно от спинална мускулна атрофия и се лекува в Съединените щати. А призивът към дарителите в HelpKarma е да съберат 350 000 евро или 700 000 лв.

„Първоначалният таргет беше сто хиляди евро, аз много добре си спомням. И парите се събраха някъде за около седем месеца – от декември 2017 г. до края на юни, началото на юли 2018 г. Няколко такива интервюта съм слушала, че сумата е преценена от 100 хиляди евро да стигне за медицинските нужди на детето и за помощни средства за около четири години. Ами, аз си поиграх да сметна по отчетените документи, защото ми беше интересно… Значи, над 108 хиляди евро са похарчени за около две години и десет месеца – по-малко от три години“, казва Антоанета Тончева, доктор в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия.

Кръстев и Енева се оплитат в лъжи и крият документи

В писмо до bTV собственикът на HelpKarma Константин Кръстев посочва, че най-късно до два месеца от стартирането на кампанията изискват задължително окончателна оферта за лечение. Но в случая на Ралица Енева правилото не важи. Пари за бъдещите операции на детето й се набират повече от година, става ясно от кампанията в платформата, без оферти. Също така никъде не е отбелязано, че първоначално набираната сумата е била 100 000 евро и кога е станала 350 000 евро.

„Според мен трябва пред дарителите да бъде много ясно за терапията в САЩ. Защо детето продължава да бъде част от клинично проучване и докога ще бъде? Дарителите трябва да знаят. Защото истината е, че това лечение от април месец миналата година вече е достъпно и в България“, казва д-р Антоанета Тончева.

Въпреки това детето на Ралица Енева ще продължи да се лекува в Щатите.

Въпреки че в интервюто Ралица Енева пое ангажимент да предостави отчетни документи, от БТВ твърдят, че така и не са получили такива.

„Аз се натъкнах на публикация в социалните мрежи миналата година, октомври месец, където госпожа Енева явно някой я беше обвинил, че демонстрира доста луксозен начин на живот и че не се лишава от нищо. Текат кампании за набиране на огромни средства… В същото време тя има частни пътувания, когато ходи в САЩ, аз съм я виждала да пътува до Маями. Или до Калифорния, което беше неотдавна. Защо тогава продължават да текат кампаниите за набиране на средства? На фона на това, че семейството очевидно може да си позволи два пъти другите две дечица да пътуват до Ню Йорк? Или да посещават постановки на Бродуей? За мен, това е наистина цинично и размятане на някакъв начин на живот в лицето на дарителите и в лицето на всички други нуждаещи се, като паралелно с това фондацията, която е работодател на госпожа Енева, очевидно претендира за прозрачност?“, казва д-р Антоанета Тончева.

„Да, имам едно добро ниво (ти го каза) на лайфстайл. В никакъв случай не е нещо „УАУ“… Защото аз наистина съм майка на 3 деца, жена, която се бори, оправна съм. Затова съм се погрижила и детето ми да получава най-добрите грижи. Дала съм всичко, с което аз съм разполагала – финансов, личен, емоционален ресурс, заряд и капацитет. Всеки в крайна сметка живее така, както успее да живее, на базата на това, което успява да сътвори, било то като работа, дейност, деца, това всеки си решава колко деца да има и как да живее според възможностите си“, казва Енева.

Ралица Енева има добро ниво на лайфстал и очевидно не я е страх от нищо – както и преди две години, когато нахълта в парламента като една от отчаяните социално слаби майки на болни деца от „Системата ни убива“. Същите тези жени, които в последните години са лице на всяка протестна акция срещу правителството. Тези, които превърнаха тежката съдба на децата си в доходоносен бизнес.