Руският културен център – “първата линия” на хибридните операции на Москва у нас

0
2069
Руският център като пропагандна витрина-"Безсмъртен полк" за 9 май 2020 година. СНИМКА: РКИЦ

Той е проводникът на “меката сила” на Путин в България

Иван Михайлов

Свeти Кирил, пo прoзвищe Филocoф (827-869) и нeгoвият брaт Мeтoдий Мoрaвcки – рoдeни в гръцкия грaд Coлун, рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия“. Това са част от манипулациите на Руския културно-информационен център-РКИЦ, наречени незнайно защо изложба по случай 24 май.

Манипулациите разгневиха българите, наложи се уважавани историци да опровергават поредната руска хибридна операция срещу България. Посолството на Русия запази гордо и хладно мълчание.

Това не е първата провокация срещу България от Руския културно-информационен център. И няма да бъде последната.

През септември 2019 година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София – за 9 май, т.нар. Ден на победата. Планираната експозиция бе под надслов „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя „съмнителна историческа теза“ и представлява „намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни“.

Провокацията на РКИЦ за „освобождението на Източна Европа“.

Москва пък реагира остро на изявленията на МВНР на България.

Реално Руският културно-информационен център в София е “първата линия” на хибридните операции на Русия срещу нашата страна. И няма нищо общо с културата. Която е само фасада за официалната пропаганда на Кремъл срещу България.

Руски дипломати и шпиони участват от близо десетилетие в разпространяването на пропаганда и провокиране на нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширението на НАТО и създаване на пояс от необвързани държави. Операциите са водени от трима офицери от Службата за външно разузнаване – СВР в посолството в Скопие, под наздора на бюрото на СВР в Белград и още четирима агенти от Главното разузнавателно управление на руската армия-ГРУ, координирани от София. Участвали са местни представители на руската държавна информационна агенция ТАСС и на “Россотрудничество”, руската правителствена агенция за международна помощ. Според публикация на “Вашингтон поуст” “Россотрудничество” е била разследвана от ФБР за опит за вербуване на американски разузнавачи в САЩ”.

Това се казва в разследване на журналисти от международния Център за изследване на корупцията и организираната престъпност (Organized Crime and Corruption Reporting Project)-OCCPR. Той е публикуван през юни 2017 година.

В него е посочено как руското посолство в Скопие се опитвало да влияе на македонски медии като предлага пари, за да разпространяват информация и дезинформация в подкрепа на руските външнополитически цели.

От OCCPR цитират документи, които посочват почетните консулства в Битоля и Охрид като разузнавателни бази и драстичното “засилване на културните мероприятия прокарващи панславянска идентичност и общата православна вяра”.

Посолството в Скопие участва в създаването на над 30 македонско-руски “сдружения за приятелство”. Част от операцията е откриването на Руски културен център в Скопие, се казва още в разследването. Това да ви е познато ?

Нали не мислите, че руските хибридни операции в Македония откриват “топлата вода”. Стратегията на Кремъл отдавна е разработена и изпробвана в България. С голям успех.

Острието й е именно Руският културно-информационен център, под чието крило в София се подвизава и “Россотрудничество”.

И не се искат кой знае какви детективски способности и секретни разкрития, за да се уверите в това. Просто малко търсене в интернет. Самите руски хибридчици не се и крият. Напротив, работят неуморно за “българо-руската дружба”.

Представителството на “Россторудничество” в Република България се присъедини към Международната акция „Безсмъртният полк“. В чест на 75-та годишнина от Победата във Великата отечествена война на фасадата на Руския културно-информационен център в София е качен банер «Безсмъртният полк в България» с фотографии на участници във Великата отечествена война. Това четем на сайта на Руския културен център.

От съобщението става ясно откъде и под чие “акушерство” и в България се пръкна пропутинската хибридка “Безсмъртен полк”, в която българи дефилират с “георгиевски лентички” и руски знамена на 9 май.

Нещо повече, в съобщение за 9 май 2019 година пак на сайта на центъра става ясно, че това е задача на руското правителство, изпълнявана от “Россотрудничество”.

„През тези майски дни мероприятията, посветени на 74-та годишнина от Великата Победа, се провеждат на площадките или с непосредственото участие на чуждестранните представителства на “Россотрудничество” в 81 страни по света. Руските центрове за наука и култура, традиционно вземайки активно участие в честването на Победата във Великата отечествена война, обединяват сънародниците ни по целия свят, подчерта ръководителят на Россотрудничество Е.В. Митрофанова“, пише по повод 9 май 2019 г, сайтът на руския културен център в София. Евелина Митрофанова е високопоставен служител на Руското външно министерство (Коя е Митрофанова виж по-долу). С какво се занимава “Россотрудничество” под прикритието на „защитник на руската култура и език“, можем да съдим по скорошните събития в Чехия.

С решение на кмета на шести район и кметът на Прага в чешката столица бе премахнат паметника на съветския маршал Конев. Това предизвика огромна ярост в Русия. Според публикации в чешки медии Москва решила да отмъсти като убие “виновните кметове” с „Новичок“, използван срещу Сергей Скрипал в Лондон.

Чешките медии съобщиха още, че ръководителят на “Россотрудничество” в Прага е внесъл от Русия отрова, с която да бъдат ликвидирани кметовете.

Елеонора Митрофанова яростно отрече. Нейното изявление е преведено и публикувано на български в сайта “Нюзфронт” от Петя Паликрушева. „Нюзфронт“ е рупор на руската пропаганда у нас и по света.

Паликрушева-Иванова и Ася Иванова са посочените на сайта имена на служителите в българската редакция на руското издание “Нюзфронт”. Петя Паликрушева-Иванова оглавява движение „Че Гевара“. Съпругът ѝ Павел Иванов е лидер на партия „Съюз на българските комунисти“, като преди това е ръководил и “Че Гевара”.

Другарите от „Че Гевара“ бранят Паметника на Съветската армия.

Семейство Петя и Павел Иванови, заедно с Цветомир Стоянов, са ръководителите на организацията с нестопанска цел- Фондация “Безсмъртният полк”. С адрес на регистрация в Пловдив ул. Кичево, №12, ет. 5, ап.20., сочи справка в Регистъра на НПО на Министерство на правосъдието.

Нюзфронт” се прочу преди три години, когато извади списък с “русофоби” за разстрел. Той бе засечен от Европейската служба за външна дейност, че разпространява фалшиви новини в България, свързан е с руската държава, а журналисти от „Информационната агенция на Новорусия“, собственик на сайта, вероятно имат връзка с опита за преврат в Черна гора от 2016 г. Шефове на “Нюзфронт” са Константин Сергеевич Книрик, който е и „ръководител“ на агенцията, и Михаил Анатолиевич Синелин, показа разследване на “Дневник” през 2017 година. Адресът на агенцията е в окупирания Крим. Медията е спонсорирана с над 3 млн. рубли от Фонда за финансиране на неправителствения сектор към президента на Русия.

Хората от “Нюзфронт” и “Че Гевара” участваха активно в протестите през януари 2013 година, които доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов и фактически по-късно докараха Орешарски и сие на власт.

Движението “Че Гевара” смята за свой идеолог бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов. Както се казва коментарът е излишен.

Те обаче не са единствените представители на руската хибридна стратегия у нас, осъществявана чрез т.нар. културен център.

В рамките на направление „Развитие и разпространение на руския език като основа на гражданската самоидентичност и език на международния диалог» от държавната програма на Руската Федерация «Развитие на образованието», в Руския културно-информационен център се провеждат методически мероприятия за журналисти в рускоезичните медии. Мероприятията се провеждат от преподаватели в Руския университет за дружба между народите по поръчение на “Россотрудничество”, четем на сайта на центъра. В материала се казва още: “ В конферентната зала на РКИЦ се събраха редактори и кореспонденти от информационния сайт на СБЖ, от двуезичния седмичник „Русия днес“, Българското национално радио, телевизионен канал „Алфа“, информационна агенция „Крос“. Гост на първия мастър-клас беше Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти и председател на дружеството на випускниците от руските и съветски вузове „Найден Геров“.

Няма събитие в РКИЦ без Снежана Тодорова-Виолета.

Снежана Тодорова-Федотова, осветена като агент на Шесто управление на Държавна сигурност с агентурния псевдоним “Виолета”, е като у дома си в Руския културен център. Тодорова, която не е написала нито един журналистически материал през живота си, оглави Съюза на българските журналисти и за кратко време го превърна в подчинена на Русия хибридна организация.

Няма събитие в Руския културен център без нейно участие. А руските медии непрекъснато повтарят, че българските журналисти са против НАТО, ЕС и за Евразия, Путин и Русия. Цитирайки Тодорова.

Освен в СБЖ и Дружеството на випускниците от руските и съветските вузове “Найден Геров” “Виолета” е и председател на координационния съвет на движение “България-Русия” и член на Дружеството на рускоезичните писатели в България. През 2018 година, пак в Руския център, Тодорова открива пропагандната изложба “Крим днес: Поглед отвътре”, посветена на петата годишнина от “присъединяването на полуострова към Русия”. На събитието речи държат посланик Макаров, шефката на “Россотрудничество” за България Ирина Живихина, Снежана Тодорова и зам.-председателят на Софийската организация на БСП Ваня Добрева.

Тодорова, отново в Руския център, ръководи конференция “141 години руско-български дипломатически отношения” със съдействието на “Россотрудничество”. Поздравителен адрес на форума праща вицепрезидентът Илияна Йотова. Лектори са Андрей Пантев, Искра Баева, Нина Дюлгерова и Велислава Дърева.

Спомнете си за Македония и действията на руските спецслужби на “културния фронт” и сравнявайте с България.

Россотрудничество”, съвместно с руското посолство, организира през август 2019 година Четвърти Международен детски фестивал на танцовото изкуство «Grand Dance Academy» в руския комплекс “Камчия”.

На 11 август, по време на закриването на фестивала, почетен гост е първият секретар на руското посолство у нас Владимир Русяев. Русяев чете приветствен адрес от името на посланик Макаров. Новината съобщава сайта на руския комплекс “Камчия”. През октомври 2019 година българското външно министерство обяви Русяев за “персона нон грата” и го изгони от страната за шпионаж.

Владимир Русяев на 9 май в Стара Загора. СНИМКА: stzagora.net
Владимир Русяев (крайният в ляво) на 9 май в Стара Загора. СНИМКА: /stzagora.net

Украинската медия obozrevatel.com разкри, че Владимир Русяев е офицер от ГРУ. По-късно прокуратурата съобщи, че той е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител.

На 9 май 2019 година Владимир Русяев присъства като официално лице на празнуването на „Деня на победата“-9 май 2019 година в Стара Загора. “Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света“, заявява Русяев в присъствието на старозагорският “безсмъртен полк”, русофили и..депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Пак със съдействието на “Россотрудничество” Владимир Русяев чете лекция в Софийския университет на тема: „Практически аспекти на дипломатическата кариера“ на 21 октомври м.г. Между другото, Руския културен център организира редовни масови мероприятия за студенти от Шумен, Варна, Благоевград и Пловдив.

Излишно е да казваме, че постоянен гост в Руския център е Николай Малинов, шеф на Национално движение “Русофили”, обвинен от прокуратурата в шпионаж, но награден с орден от руския президент Владимир Путин.

Николай Малинов

На сбирка в РКИЦ Малинов заявява, че неговата организация има свои представителства в 221 общини в България с  35 000 членска маса. Ежегодните събори на русофилите на язовир “Копринка” са редовно отразявани на сайта на Руския център.

Россотрудничество” – меката сила на Путин

Няколко думи за ръководителката на “Россотрудничество” Евелина Митрофанова. Дамата е дипломат от кариерата, посланик за специални поръчения на Путин, постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО и бивш първи заместник-министър на външните работи на Русия.

Евелина Митрофанова

През 2104 година, в разгара на руската агресия в Украйна, нейният предшественик на поста шеф на “Россотрудничество” Константин Косачов заявява, че властите в Москва разработват проект за разширяване на влиянието на Русия в света и подобряване на образа й в очите на чужденците. Косачов говори на среща с директорите на 80 представителства на ведомството по света.

Зад това бюрократично наименование се крие доктрината за използване на т.нар. мека сила, която руските власти започнаха да прилагат по заръка на президента Владимир Путин.

Тя цели изграждането на нов положителен имидж на Русия пред международната общност и защита на интересите й, пише тогава вестник „Комерсант”. За първи път терминът „мека сила” беше споменат от Путин в една от предизборните му срещи.

Тя предвижда използването на възможностите на новите технологии и потенциала на многомилионната руска диаспора зад граница. По думите на външния министър Сергей Лавров работата в хуманитарната сфера е изключително важна, тъй като Москва е длъжна „да противодейства на безпрецедентните мерки по дискриминация на руската политика и изкривяване на образа й”. “Меката сила” действа отлично в България с толкова самопредложили се “агенти”.

Скандалът с Кирил и Методий на 24 май въобще не е случаен. Ако отворите страницата на “Россотрудничество”-Болгарии във Фейсбук ще разберете защо.

„Россотрудничество“ чества „славяните“ Кирил и Методий и „българското просвещение“. СНИМКА :ФЕЙСБУК

Там е поместена снимка, на която шефката на “Россотрудничество” в България Олга Широкова поднася цветя пред паметника на Кирил и Методий. Текстът към нея обяснява всичко:

Днес в Деня на славянската писменост и култура и Деня на българското просвещение (!!!???) ръководителят на “Россотрудничество” в България Олга Широкова положи цветя пред паметника на светите равноапостоли Кирил и Методии, просветителите, които създадоха първата славянска азбука”. Нито дума кои са Кирил и Методий и връзката им с България.

Коментарът е излишен.