Само в Breaking.bg: Грабежът в Световрачене повтаря обири от преди пет години

Хора на "Крокодила" ли обират пощите ?

0
180
грабеж
Снимка: архив

Бандитите атакуват слабото място на „Български пощи“-клоновете, които са без охрана

Стефан Ташев

Въоръженият грабеж на парите за пенсии в софийското село Световрачене тази сутрин си прилича с вълната от подобни престъпления преди пет-шест години в Софийско, твърдят криминалисти.

Почеркът на въоръжените грабежи в тях и този в Световрачене е един и същ.

Първият удар е в Софийското село Сеславци. На 16 август 2010 година трима маскирани и въоръжени с автомати „Калашников“ бандити нахлуват в селската поща и пред ужасените погледи на чакащите на опашка пенсионери отмъкват всички пари за тях-16 000 лева, току-що докарани от София.

На 12 октомври 2012 г. Случката се повтаря. Този път мишената е селската поща в Челопечене. Двама маскирани и въоръжени с автомати мъже на мотори нахлуват вътре и прибират 23 000 лева за пенсии на местните хора.

Една година по-късно всичко се повтаря, този път потърпевши са хората от Локорско, Софийско. В местния клон на „Български пощи“ нахлуват двама маскирани и отмъкват 6500 лева за пенсии.

И трите въоръжени грабежа си приличат като две капки вода. Бандитите, вероятно проучили добре обекта и навиците на охраната на парите, изчакват гардовете да докарат пенсиите и да си тръгнат. Минути по-късно атакуват клона на пощите преди още касиерките да се преброили парите. Това става между 9,30 и 10 ч сутрин.

Винаги са маскирани и ги чака кола или мотоциклети. При обира в Сеславци бандитите запалиха колата си край Кремиковци и се оттеглиха с друга.

И най-важното, грабителите удрят най-слабото място на „Български пощи“ липсата на охрана на клоновете. Такава няма дори в клоновете в София, когато се раздават пенсиите, да не говорим в малките населени места.

Така беззащитните касиери остават сами с парите и грабителите.

Драмата с охраната на пощите е от години. След първите нападения в Софийско МВР усили охраната на клоновете в дните, когато се раздават пенсиите. Това стана през есента на 2012 година и беше за кратко.

Парите на „Български пощи“ се охраняват от частна фирма.

През 2015 година след голям скандал пощите сключиха без обществена поръчка договор за охрана на парите и имуществото си с охранителната фирма „ВИП секюрити“.

Срокът на договора е за пет години, сумата по него не бе обявена официално, но според публикации в медиите става дума за около 50 млн.лв.

Охранителната фирма пък „преотдава“ лиценза за охрана на пощите на местни охранителни фирми в страната. Това стана ясно след като на 8 февруари 2016 година двама братовчеди от Черноморец нападнаха със спрей и газов пистолет гардовете, които охраняваха кола със 140 000 лв за пенсии на хората в град Средец. При последвалия сблъсък бе прострелян 20-годишният Христо Борецов, който почина малко по-късно на улицата, а братовчед му Бойко Борецов бе заловен.

Гардовете в Средец се оказаха охранители от бургаската фирма „Бургас инк“. Стана ясно, че „Бургас инк“ има договор като подизпълнител на „ВИП секюрити“ за охрана на парите за пенсии в региона. Важно е да се отбележи, че частните гардове охраняват парите за пенсии само при доставките им до клоновете. Вътре охранители няма.

Как се пазят парите за пенсии на „Български пощи“ ?

Частните гардове действат по Наредба 1-121 от 24 юни 2004 г на Министъра на вътрешните работи за „Реда за организиране на охраната при транспортиране на ценни пратки и товари“.

Наредбата задължава охранителите да имат униформа или отличителен знак и идентификационна карта, огнестрелно оръжие с необходимите боеприпаси, балистични противокуршумни жилетки, белезници и палки и радиостанции и мобилни телефони, както и противогаз.

Изисква се при товареното и разтоварването на парите гардовете да носят бронежилетки и оръжие.

Ценните пратки и товари за над 30 000 лв задължително се превозват с бронирани автомобили, пише още в наредбата.

При нападение екипът предприема действия за защита, като незабавно докладва за нападението и създалата се обстановка на оперативния дежурен в съответната териториална структура на МВР и на ръководителя на звеното, пише в чл.13 от документа.

За всичките въоръжени грабежи през 2010-2013 година в Софийско бе подозиран магистралният бандит Емил Милев-Крокодила. Той отрича, но това не попречи през януари 2018 г той да получи обвинение за грабежа в Челопечене и затова бе задържан отново малко след като получи свободата от Специализирания наказателен съд.

Крокодила в момента търка наровете в ареста на Националната следствена служба. И след неговото задържане през ноември 2013 година край Ботевград грабежите спряха. Ако приемем версията на прокуратурата, че той е техният автор, тогава може да се предположи, че в Световрачене са действали или негови хора или негови имитатори, коментираха криминалисти.