Съпругата на Иво Христов – съдружничка с бос от фирмата-държава „Мултигруп“ (ВИДЕО)

1
3262
Ренета Инджова с Дионисий и Иво Христов от БСП на един от протестите. Снимка: фейсбук

Депутатът, нарекъл 80% от българите дебили, с нова обида – инфантилен народ

Днес червеният депутат Иво Христов нарече по Би Ти Ви българите- „инфантилното българско население“. Човекът, който преди години обяви 80% от българите за дебили, а през последните години се изявява като активен русофил и евразиец, и непрекъснато вещае апокалипсиси за България, май не винаги е бил заклет фен на политическата и нравствена хигиена.

Вече бяха осветени връзките на Иво Христов в първите години на демокрацията с младежкото СДС, както и с шефа на правната комисия в парламента и бивш правосъден министър Светослав Лучников. Христов е съветник от 1996 г. в същата комисия и запален седесар. Участва в подготовката и писането на всички закони, които по-късно са приемани от „десните“, включително и този за приватизацията (с особения акцент върху РМД-приватизацията). В същото време обаче като в класически трилър „живее с врага“.

Съпругата на червения депутат, която е юрист по образование, се оказа един от най-доверените хора на Иван Дремсизов, вторият човек след Илия Павлов в митичната „Мултигруп“.

Нейната бизнес история с един от босовете в групировката е с поне 18-годишна давност, когато освен Илия Павлов, в „Мултигруп“ собственик е и Иван Дремсизов.

През 1999 г. Николета Калчева Лингорова-Христова е управител в основната фирма на Дремсизов „Интерстийл трейдинг къмпани“. Това беше една от основните компании в структурата на „Мултигруп“, работеща в сферата на металургията. При правителствата на Любен Беров и Жан Виденов “Интерстийл” стоеше на входа и на изхода на “Кремиковци”. По това време металургичният комбинат редовно не плащаше на държавната НЕК за консумирания от него ток и се стигна до изключването му от мрежата. Въпреки това обаче ръководството му изрядно плащаше на “Интерстийл”.

Схемата „вход – изход“ не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на „Мултигруп“. Типичен пример за подобна схема на „Мулти“ са отношенията между фирмата на групировката „Интерстийл“ и металургичния комбинат „Кремиковци“ в годините преди неговата приватизация.

Девизът на групировката беше: „Сложи ръка на входа със суровините – и ще разполагаш с крайния продукт на пазара.“ Тази схема нанася трайни щети за държавните дружества, тъй като посредникът не се интересува от инвестиции в тях.

Самата „Интерстийл“ отричаше, че има доминиращ дял в търговията с готова продукция. Но шефове на комбината по онова време твърдяха, че дялът на „Интерстийл“ в износа на готова стомана от комбината е бил над 25%. Според високопоставен служител на „Мултигруп“ „Интерстийл“ е внасяла около 350 хил. тона коксувани въглища годишно и около 500 хил. тона желязна руда за комбината. Общият обем на тези операции по данни на групировката е бил около 150 млн. долара годишно.

Половинката на червения депут – Николета Калчева Лингорова-Христова, е съсобственик с Иван Дремсизов и в дружеството „Инекс пропъртис“, сочат данни от търговския регистър. Освен това още от 1998 г. тя е партньор с човека на „Мултигруп“ и във фирмата „“Ферексим“. Николета Калчева Лингорова-Христова е толкова близка със семейството на Дремсизов, че продължава бизнес традициите като до преди година е била съдружник и със сина Николай Иванов Дремсизов – във фирмата НВП Консулт.

Едва ли днес за някого има съмнение, че „Мултигруп“ и босът й Илия Павлов преуспяваха с протекциите на БКП-БСП, държавата, ДС, мутрите и естествено Русия, въпреки, че групировката често менеше политиката си – според интересите си и политическата си окраска. Моделът „полугрупировка-полупартия“ дълго време носеше успех на Илия Павлов. Умелото лавиране между партиите в парламента беше възможно поради факта, че всички правителства след 10-ти ноември имаха крехко мнозинство и с подкупването на правилните хора в парламента лесно можеше да се влияе на държавната политика. Това обаче едва ли е създавало дискомфорт на синия демократ Иво Христов, когато е бил в екипа на Светослав Лучников. Нито пък вероятно го притеснява и сега, когато се е устроил на левия бряг като депутат от БСП.

Може би в този сбъркан модел се крие и злото на проваления български преход, принос за който има и „ерудита“ Иво Христов, който с подставените лица от така наречената „стара десница“, съучастваха в превръщането на политическата власт на БКП-БСП и ченгетата в икономическа, за да се върнат после от позициите си на икономически властници в България отново в политическата власт. Така неслучайно и Христов днес е прероден в депутат от БСП.

Неслучайно „168 часа“ през 2017 година акцентира, че Христов е едно от загадъчните лица в парламента – едновременно го приемат за американофил и русофил, специализирал е в САЩ, но и в московска школа, бъркат го дали е „ляв“ или „десен“. Но неоспорим факт е, че живее като заможен човек, кара нови автомобили и държи на модните тенденции. Това може да се установи и от декларацията на депутата, подадена в сметната палата. Семейството разполага с къща, вила, апартамент, дворни места, луксозни автомобили, участия във фирми, спестявани в банки (виж в галерия имотната му декларация). Но това безспорно е друга приказка – не за дебили. Виже изпълненията на Христов по Би Ти Ви