Австрия и Хърватия съобщиха за първи случаи на новия коронавирус

0
85
Снимка: Sofia Photo Agency

И тримата заразени са се върнали от Северна Италия

Австрия и Хърватия потвърдиха първите си случаи на коронаворус, предаде „Ройтерс“. Говорител на австрийските здравни власти съобщи, че Австрия е потвърдила своите първи два случая на заразени. Те са италианци, които живеят в провинцията и вероятно са се заразили в Ломбардия, най-силно засегнатия от вируса регион в Италия, каза управителят на Тирол Гюнтер Платер, цитиран от местни медии.

Новият вирус уби над 2600 души, повечето от които в Китай, и се разпространи в около 29 други държави по данни на „Ройтерс“. Броят на потвърдените случаи се увеличи до над 80 000. В Европа най-сериозно засегната е Италия с около 220 случая (от само три преди петък миналата седмица). Седем души починаха.

Хърватия днес също потвърди първия си случай на заразен с коронавирус, който е приет в болница в Загреб, съобщи премиерът Андрей Пленкович.

„Пациентът е в болница в Загреб за инфекциозни заболявания. Той е по-млад човек и има по-слаби симптоми. Изолиран е и към момента състоянието му е добро“, каза Пленкович по време на пресконференция. Здравният министър Вили Берош съобщи, че пациентът е бил в Милано от 21 до 19 февруари.

Италианският премиер Джузепе Конте обясни бързото разпространение на новия вирус в Северна Италия с „не съвсем адекватното“ управление на местна болница, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Ясно е, че има огнище и оттам се е разпространил вирусът“, заяви Конте в предаване на телевизия „Раи Уно“. „Вече се знае, една болнична структура не е била управлявана съвсем адекватно според протоколите за предпазни мерки, препоръчвани в подобни случаи, и това със сигурност е допринесло за разпространението на причинителя“, добави премиерът.

Установено бе, че основното огнище на епидемията в Италия е град Кодоньо, на 60 км южно от Милано, с население 15 хиляди, където в сряда е бил настанен в болница 38-годишен служител на име Матия. Той е смятан за „пациент номер едно“, от когото тръгват идентични случаи в Ломбардия, най-силно засегнатия от вируса регион с установени 172 болни от общо 229 в Италия.

Според медиите жена му, бременна в осмия месец, е заразена, както и негови близки, редица лекари и санитари от екипа, който се е грижел за него, а също така пациенти от болницата, където е лежал, и хора, контактували с тях.