Автобусните превозвачи в туризма на протест в цялата страна

0
24
Снимки: DarikNews

Те искат спешни икономически мерки за бранша от правителството

Автобусните превозвачи в туризма излязоха на протест в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе, съобщиха от национално сдружение „Случаен превоз“.

Членовете му са изпратили писмо с искане за спешни икономически мерки за бранша до правителството. Превозвачите настояват за безлихвено отсрочване на задълженията си към бюджета след обявяване на извънредното положение, безвъзмездна финансова помощ, както и безлихвени заеми

Те обявиха, че искат и среща с премиера Борисов, за да обсъдят мерки за сектора. „Конкретното събитие, което ни накара да излезем на протест днес, е едно наше поредно писмо от 8 май, на което отговорът от властта беше входящ номер. Всички писма, които сдружение „Случаен превоз“ сме изпратили до различни министерства и институции от началото на април, останаха без отговор.

Ние искаме работещи мерки в нашия бранш, но за да се случи това трябва да има диалог“, коментира пред NOVA областният координатор на сдружение „Случаен превоз“ в Бургас Добромир Симов.

По думите му мярката 60/40 е неприложима за този бранш. А ако бъдат одобрени по програма „Иновации и конкурентоспособност“ тя ще действа от юли. Другата мярка, от която превозвачите могат да се възползват, също ще действа от юли.

Единственият начин, по който браншът може да оцелее според Симов са безлихвени или нисколихвени кредити.Даниел Петков и баща му сасобственици на автобусна фирма. Той споделя, че последната извършена поръчка от фирмата им е от началото на март.

„Случайните превози не са спирани със заповед на министъра на здравеопазването или с друг нормативен акт. Проблемът е, че хората не търсят така активно тази услуга, както беше преди епидемичната обстановка. Иначе няма забрана за тяхното движение и не зная каква е целта на протеста. Те би трябвало да кажат какво им пречи, ако трябва някакво съдействие, разбира се, ще окажем, но няма такава забранителна заповед“, заяви Кирил Ананиев на извънреден брифинг, запитан за протеста на превозвачите.

В София се събраха 120 автобуса, които тръгнаха от Интер експо центъра, преминаха през Министерския съвет, обиколиха през „Сточна гара“ и отново се върнаха при началната си точка.