Агенцията по храните проверява качеството на меда

0
10
Снимка: iStock/Getty Images

Най-разпространеното нарушение е с етикета „мед“ да се продават храни, в които има глюкоза и фруктоза

Агенцията по храните (БАБХ) започна проверки на меда, продаван по магазините и пазарите. Най-разпространеното нарушение е с етикета „мед“ да се продават храни, в които има глюкоза и фруктоза, посочват експертите.

Специални техники, с които да разпознаем и да се предпазим от закупуването на фалшив пчелен мед, няма. В случай на проблеми инспекторите на агенцията издават предписания, а ако откритите несъответствия крият риск за здравето на хората, продуктът се поставя под възбрана, докато се отстрани нарушението, предава БНР.

Първото провинение ще се наказва с до 1000 лв. за физически лица и с до 3000 лв. за юридически.

Спекулативни цени на меда, който се внася в страната, е една от причините за стартиралите проверки на БАБХ. В Бургас кампанията започна от малък магазин за пчеларски инвентар със самостоятелен щанд за търговия с пчелни продукти на ул.“Поп Грую“. Освен удостоверението за регистрация на обекта управителката на магазина показа и декларация за съответствие.

„И съответно (търговците) декларират, че добитият мед не съдържа захар и други подсладители по време на медосбора, че не са използвани антибиотици и сулфонамиди и други забранени за употреба ветеринарно-медицински продукти, не са използвани препарати, които могат да повлияят на качеството на продукта“, обясни експертът от БАБХ д-р Петрова. Нарушения не бяха открити, а проверката завърши с изготвянето на доклад.