Алпинистът Атанас Скатов е загинал

0
49
Атанас Скатов Снимка: туитър

Той е паднал в подножието на К2 в Хималаите

Българският алпинист Атанас Скатов, който беше в неизвестност след падане в подножието на връх К2 в Хималаите, е загинал. Тялото му е било намерено. Информацията е потвърдена от пакистанския посланик в София и от пакистанския посланик в Пекин, съобщава Tribune.bg.

Съпругата му придружава тялото. Спасителната операция е проведена изключително професионално, включил се е и втори хеликоптер.

Скатов опита снощи да атакува втория по височина връх на планетата К2, който се смята за най-труден за изкачване, особено през зимния сезон. Българинът изчезва на слизане от лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до лагер 3, който е на около 7300 метра височина. Оттам същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма, организатор на експедицията, съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към базовия лагер. След съобщение от един от пакистанските туоператори в Туитър за фатален инцидент с българина, се свързахме с фирмата организатор. Оттам съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района.

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.