Ананиев: Заради коронавируса наблюдаваме 30 китайчета в училище на пазара в Илиянци

0
66
Кирил Ананиев

В София пристигнали петима китайци без температура, две сдружения се грижат за идващите си сънародници от далечната страна, каза министърът

Петима китайци са влезли у нас през Летище „София“ вчера, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред министрите и премиера в началото на правителственото заседание. Те били част от общо 1763-ма пътници, пристигнали на 4 февруари през нашия столичен аеропорт.

„Китайците не показват температура“, успокои Ананиев. И обясни, че след като минали през термокамерите, чужденците попълвали въпросник, получили указания и листовки от здравните служители на летището.

Ананиев останал много впечатлен, след като разбрал, че две китайски сдружения у нас – на студенти и на бизнесмени, са се организирали и посрещат по своя инициатива сънародниците си, които пристигат от Китай. „След като минат през термокамерата и попълнят въпросник, посрещат ги с техен транспорт, за да не се качват в градския транспорт, водят ги до мястото, където живеят, 14 дена си ги наблюдават“, разказа здравният министър. Ананиев изказа задоволство, че домашната карантина е голямо облекчение за нашите власти.

„Браво на тези две сдружения, защото това облекчава наблюдението, но и МВР имат указания да ти оказват максимум съдействие“, вметна премиерът Бойко Борисов. Той насърчи повишеното внимание, защото подчерта, че доста китайци са пътували по Нова година, а у нас има около 1000 техни сънародници.
Всички спечелили от Национална лотария са реални лица
vesti.bg

„Усилено наблюдение правим на пазара в Илиенци. Там има българско училище, в което учат 30 китайчета, те са под непрекъснато наблюдение, добре са“, заяви Кирил Ананиев, но бе прекъснат от министър-председателя.

„С Китай имаме прекрасни отношения. Нещастие е това, което се случва. Вземате всички мерки и, дай боже, да намерят бързо лечение“, каза Борисов. По-рано здравният министър повтори, че пробите на трима от българите в Хасково и на един във Варна са отрицателни, чака се и резултатът на още един мъж, който е в хасковската болница.