Ангелкова: Колкото българи са отишли в Гърция, толкова гърци са дошли и в България

0
49
Снимка: архив

Скандалът с Алепу се отразява негативно на туризма ни, каза министърът на туризма

„Колкото българи ходят в Гърция, приблизително и толкова гърци са посетили България. За 2019 г. 1,4 млн. българи са посетили Гърция, 1,3 млн. гръцки туристи – България. Както България е в основните целеви пазари на Гърция, така и при нас Гърция е на второ място като целеви пазар“.

Така коментира министърът на туризма извилите се опашки от български коли на Кулата в първия ден, в който Гърция отмени задължителната карантина, съобщи DarikNews. По думите й всяка година се обсъжда въпросът къде предпочитат да почиват българите – на гръцките плажове или на родното Черноморие.

На брифинг Ангелкова представи какви са очакванията за летния туристически сезон в контекста на коронакризата и откъде ще пристигнат първите чуждестранни туристи на родното море.

Стартират полетите от Нидерландия, Полша, Германия, Чехия. Първите чартърни полети на летище Бургас се очакват на 26 юни, а на летище Варна – 29 юни, съобщи тя.

„Очакваме от следващата седмица да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори, които оперират на нашия пазар и да реализираме летен туристически сезон“, каза тя.

Министърът уточни, че планираните чартърни полети за периода от края на юни до края на септември на летище Бургас са над 10 600, а на летище Варна – над 6 400. Ангелкова посочи, че има спад с 35% за същия период през миналия летен сезон.

Скандалът с Алепу се отразява негативно на туризма ни, призна още министърката.