Ангелкова: Над 27 млн. нощувки у нас са реализирани за 2019 г.

0
13
Николина Ангелкова Снимка: БНТ

Целта е да станем целогодишна туристическа дестинация, казва министърът на туризма

Над 27 милиона нощувки в България са реализирани през 2019 г., каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на международното туристическо изложение „Ваканция и Спа експо“. По думите й изминалата 2019 година не била никак лека за бранша.

„0.4% ръст за миналата година са цифри, които показват много добре свършена работа с добър туристически продукт. Това ни кара да работим още по-усилено и да вървим напред с нови иновативни предложения, за да можем да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация“, съобщи министърката, цитирана от Агенция „Фокус“.

Тя обяви, че има ръст над 2% при туристическите посещения, а над 5.9% е ръстът на българите, които са пренощували в местата за настаняване в България.

„Това показва, че макар и с малки стъпки, с общи усилия и с нашия фокус върху насърчаването на вътрешния туризъм имаме ръст на българите, които са избрали България, за да може да реализират своята почивка и ваканция със своите семейства“, допълни Ангелкова.

Успяхме да стартираме преди две седмици механизъм, с който насърчаваме привличането на повече чуждестранни туристи от целеви пазари чрез организирания туризъм, така че допълнително да насочим вниманието към България, каза още тя.

„Имаме изключително голям интерес и ръст в крилата на сезона – от 7 до 15% в различните месеци април – май, октомври – ноември, което в абсолютни цифри не е много, но показва една устойчива тенденция. Това основно се дължи върху фокуса, който имаме за културно-историческия туризъм, балнео- и СПА туризма, винено-кулинарния туризъм. Ще продължим да надграждаме тези усилия и с нови дестинации, като религиозните маршрути, които предстои да разработим“, съобщи Ангелкова.

„Искам да се върна на балнео- и СПА дестинациите и на успеха, който постигнахме съвместно с българо-германската търговска камара миналата година. От края на септември България вече е част от споразумението на немските здравни каси, така че да може немски здравноосигурени лица да избират България за различни процедури, свързани с рехабилитация и с използването на нашите минерални извори“, каза още министърът.