Ангелкова: От 15 юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България

0
20
курорти
Снимка: архив

Ниският ръст на заразените с Covid-19 се дава в Европа като предимство при избора на страната ни като туристическа дестинация, казва министърката

„Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване“, каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ секторът изисква общи усилия на всички от бранша, защото възстановяването ще е тежко и бавно, но посочи, че така ще бъде навсякъде в света.

Ангелкова обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни: „Защото най-лесно могат да ни посетят с автомобилен транспорт“, уточни тя и посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

Министър Ангелкова изтъкна, че се водят преговори с европейски държави, които имат сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15 юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България.

Големите туроператори потвърждават, че от 15 юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България, заяви министърът на туризма.

„Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска“, обясни тя.

Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15 юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява, категорична беше министър Ангелкова и добави, че всеки ден полагат усилия за това.

Като предимство за България тя посочи ниския ръст на заразените с Covid-19 в страната: „И в немската, и в английската преса, и навсякъде в Европа това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация“.

Миналата година постигнахме историческа договореност с немската здравни каса и сега се рестартира рекламната кампания с тях, посочи още министър Ангелкова.

В отговор на коментар на Бранимир Ботев в интервю пред БНР, че в момента един чуждестранен турист оставя 450 долара, а преизчислено през инфлацията това е 415 долара, Николина Ангелкова заяви, че през 2019 година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и са реализирани над 8,4 млрд. лева приходи от туризъм.