Арбитражът в Париж осъди България да плати 24.5 млн. лв. на испанска фирма заради Дунав мост 2

0
367
министър
Росен Желязков

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че кабинетът „Орешарски“ е виновен за загубеното дело

Международният арбитражен съд в Париж осъди България да плати допълнително 24.5 млн. лв. на строителя на Дунав мост 2 – испанската FCC Construccion. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното заседание на Министерския съвет, на което са одобрени парите.

Той обвинява кабинета „Орешарски“, по времето на който беше открит вторият мост над река Дунав. По думите на Желязков през 2013 г. FCC е изразила претенции за плащане на допълнително 11 млн. евро, тъй като според компанията българската държава се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на моста.

„Въпреки че към онзи момент съгласно българското законодателство за държавата изрично не е следвал подобен ангажимент със свое писмо от 5 август 2014 г. тогавашното правителство в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението, като в писмото тя казва, че държавата няма необходимите финансови средства, но е уведомила министъра на финансите, като е уточнен размерът и начинът на плащане на задълженията в съответствие с постигнатите договорености и се препоръчва тяхното окончателно уреждане“, посочи министър Росен Желязков.

Той уточни, че по този начин през 2014 г. държавата в лицето на тогавашното правителство, е признала, че дължи поисканите от FCC допълнителни пари и това е дало основание на Международния арбитражен съд в Париж да потвърди, че от тази дата между българската държава и FCC има валидно обвързващо споразумение.

„Тези действия пораждат няколко съществени въпроса: необходимо ли е било да бъде признавано това задължение, вместо да се опитат през Арбитражния съд да оспорят това искане? Защо, след като са признали този дълг, не са го платили, а са оставили това да се плаща от следващите правителства, като с лихвите дългът вече е нараснал до 14.3 млн. евро?“, добави Росен Желязков.

Министърът каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на което размерът на лихвите е намален и българската държава ще плати 24 483 000 лв., което е с 3 423 000 лв. по-малко.