Атанас Скатов изкачи десети осемхилядник

0
11
Атанас Скатов

Покори седмия по височина връх Дхаулагири

Българинът Атанас Скатов е изкачил десети осемхилядник, обявиха от екипа му. В 11.56 ч. българско време той е стъпил на седмия по височина връх на планетата Дхаулагири (8167 м). Това е четвъртият осемхилядник за Скатов тази година след изкачването на Канчендзьонга (8586 м) на 15 май, Гашербрум I (8080 м) на 12 юли и Гашербрум II (8035 м) на 18 юли.

Скатов се движеше заедно с още няколко алпинисти, сред които и Сержи Магноте. Испанецът обяви, че е постигнал целта си, като преди това с няколко съобщения посочи, че по пътя е имало много трудности и изпитания.

„Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали около десет човека днес. Еко-експедиция „Дхаулагири 2019″ тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове“, посочват от екипа му във „Фейсбук“.

Той изравни постижението на Боян Петров, който също изкачи десет осемхилядника. Скатов е бил два пъти на Еверест (8848 м). На 13 май 2018 г. той стъпи на Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.