Бандит преби и ограби 90-годишен мъж

0
17
Снимка: архив

Органите на реда очакват ръст на битовата престъпност след края на извънредното положение

След извънредното положение експертите очакват ръст на битовата престъпност, съобщи NOVA.

Ден преди то да падне неизвестен извършител наби и обра 90-годишен мъж в плевенското село Ореховица. Побоят над възрастният човек е бил за 90 лева. 90-годишният Васил Маринов живее сам на главната улица в Ореховица. На 12 май в 02:00 часа през нощта е събуден от непознат мъж, който влязъл в стаята му. „С едно фенерче ми светна в очите. Поиска парите ме. Удари ме три пъти и аз му ги дадох”, разказва Васил Маринов.

Възрастният мъж няма представа кой може да е нападателят. Преди това той е обиран още 2 пъти.

Ръст на битовата престъпност, обири над беззащитни възрастни и самотно живеещи хора прогнозира и главният прокурор в началото на седмицата.

„Трудно е да спрем всички такива случаи. С оглед на това, че очакваме ръст на битовата престъпност, а и много хора се прибраха в България – криминално проявени, осъждани лица”, обясни Иван Гешев.

А що се отнася до грабежа в дома на дядо Васил, то от полицията заявиха, че вече са по следите на предполагаемия извършител.

„Престъпления вече се извършват и от хора, които досега не са имали криминално минало. Когато останеш без работа, без препитание, правиш неща, които досега не си правил”, заяви криминалният психолог Тодор Тодоров. Според него в настоящата ситуация се създава по-голяма пандемия, която касае психичното здраве на хората. „Когато човек е уплашен, може да прави неща, които иначе не би правил”, заяви Тодоров.