Банковата служителка, присвоила 1 млн. лв. от клиенти, пращала парите на виртуален приятел

0
164
Невена и приятелят й никога не са се виждали наживо.

Поддържала връзка от 3 г. с мъжа само в социалните мрежи. Представял се с фалшиво име, уж бил от Монтана и го притеснявали лихвари. Невена и баща й дори теглили кредити и му пратили парите

38-годишната банкерка от Варна превеждала присвоените от клиенти пари на мъж от Монтана, с когото поддържала виртуална връзка от 3 г. съобщиха от Апелативната прокуратура в града.

Жената работила в отдел „Банкиране на дребно“, задържана е за 72 часа с постановление на прокурор. Невена Й. е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване на близо 1 млн. лева, като голяма част от сумата са от влогове на клиенти в банката. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Средствата били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща ѝ изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата ѝ родители.

Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични. Между банкерката и мъжа от Монтана не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името на Сергей, който бил уж негов братовчед.

Образуваното досъдебно производство ще установява как са били присвоени суми от срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.

Окръжната прокуратура във Варна ще иска от съда да остави Невена в ареста.