Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в София се удължава до 26 април

0
15
Снимка: sofiatraffic.bg

От днес е в сила блокадата на „Филиповци“ и „Факултета“

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в София се удължава до 26 април, реши Общинският оперативен щаб. За март загубите на Центъра за градска мобилност от безплатното паркиране в зоните и продажбата на билети са 6 млн. лв. 6.5 млн. лева са загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток. Градският транспорт в столицата е от най-засегнатите сектори вследствие на заразата.

От днес се въвеждат частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и ж.к. „Филиповци“. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До второ нареждане се забранява влизането и излизането от ж.к.„Филиповци“ и кв. „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.

По моя заповед ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чиито служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София, информира Фандъкова.