Близо 500 млн. лева повече за здравеопазване през 2019 година

Касата приключва годината без дефицит

0
25
здравеопзване
Кирил Ананиев

Лекарският съюз и Здравната каса подписаха националния рамков договор

Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Анекс за медицинските дейности към Националния рамков договор (НРД) – 2018 г. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев приподписа документа.

За следващата година се предвиждат близо 500 млн. лв. повече за здравеопазване, припомни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Постигнахме конструктивен диалог, изчистихме недоразумения, постигнахме и доста добри параметри за следващата година, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Възстановихме практиката Националния рамков договор да влиза в сила от 1 януари. Анексът категорично е надграждане на действащия към момента рамков договор и добра основа за промените, които очакваме да се случат следващата година, каза министър Ананиев.

Според него анексът допринася за по-добро качество на лечение, има и увеличение на обемите и цените. Създали сме условия за по-голяма удовлетвореност при пациентите и лекарите, допълни още той. Министър Ананиев припомни, че в документа е заложено подобряване на контрола, а през 2019 г. предстои разработване на нови нормативни актове. Той изрази удовлетворение, че новата година ще започне без дефицит в бюджета на Здравната каса.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчелечение, които са били до момента. В края на първото тримесечие ще се направят анализи, но ако се установят аномалии, ще бъдат нанесени корекции, посочи зам.-министър Жени Начева. За изследванията, които се изискват преди хоспитализация, Начева изясни, че те ще се правят в извънболничната или в болничната помощ, но не трябва да се дублират.

В болниците ще се наблюдава броят на леглата, за да не се допуска повече от един пациент да се отчита като хоспитализиран на едно и също легло. Тази практика се въвежда, за да може да се планират по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10% повече легла, напомни Начева. По думите й няма основание да се формират листи на чакащите.

Доброто за тази година е, че има преизпълнение с близо 70 млн. лева на приходите в бюджета и заедно с парите от резерва Здравната каса приключи без дефицит. Това ще позволи през следващата година да се наблюдава бюджетът само за 2019 г., добави още Жени Начева.