Близо 500 млн. лева повече за здравеопазване през 2019 година

Касата приключва годината без дефицит

0
23
здравеопзване
Кирил Ананиев

Лекарският съюз и Здравната каса подписаха националния рамков договор

Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Анекс за медицинските дейности към Националния рамков договор (НРД) – 2018 г. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев приподписа документа.

За следващата година се предвиждат близо 500 млн. лв. повече за здравеопазване, припомни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Постигнахме конструктивен диалог, изчистихме недоразумения, постигнахме и доста добри параметри за следващата година, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Възстановихме практиката Националния рамков договор да влиза в сила от 1 януари. Анексът категорично е надграждане на действащия към момента рамков договор и добра основа за промените, които очакваме да се случат следващата година, каза министър Ананиев.

Според него анексът допринася за по-добро качество на лечение, има и увеличение на обемите и цените. Създали сме условия за по-голяма удовлетвореност при пациентите и лекарите, допълни още той. Министър Ананиев припомни, че в документа е заложено подобряване на контрола, а през 2019 г. предстои разработване на нови нормативни актове. Той изрази удовлетворение, че новата година ще започне без дефицит в бюджета на Здравната каса.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчелечение, които са били до момента. В края на първото тримесечие ще се направят анализи, но ако се установят аномалии, ще бъдат нанесени корекции, посочи зам.-министър Жени Начева. За изследванията, които се изискват преди хоспитализация, Начева изясни, че те ще се правят в извънболничната или в болничната помощ, но не трябва да се дублират.

В болниците ще се наблюдава броят на леглата, за да не се допуска повече от един пациент да се отчита като хоспитализиран на едно и също легло. Тази практика се въвежда, за да може да се планират по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10% повече легла, напомни Начева. По думите й няма основание да се формират листи на чакащите.

Доброто за тази година е, че има преизпълнение с близо 70 млн. лева на приходите в бюджета и заедно с парите от резерва Здравната каса приключи без дефицит. Това ще позволи през следващата година да се наблюдава бюджетът само за 2019 г., добави още Жени Начева.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here