Богдан Кирилов: Няма починал у нас вследствие на поставена ваксина срещу ковид-19

0
24
Богдан Кирилов Снимка: БНТ

840 са сигналите досега за нежелани реакции, но те с в рамките на нормалните, казва той

Оттеглянето на държави от ваксината на „АстраЗенека“ е заради случаи за странични ефекти. България продължава имунизацията с този продукт. Засега в страната няма и потвърден случай на починал след поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Европейската агенция по лекарствата не препоръчва на държавите да оттеглят имунизацията с „АстраЗенека“, каза още той.

„От вчера имаме добра новина – още една одобрена ваксина, тази на „Джонсън и Джонсън“. Препаратът е клинично изпитан на 44 000 души“, разкри директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Усилията на ЕС са насочени за изпълнение на обещаните доставки на ваксини. Всичко, което зависи от държавите, се прави. Действително производството на ваксини е стриктен и сложен процес, но мисля, че в следващите седмици и месеци ще имаме по-големи доставки“, коментира Кирилов.

„ЕС се старае всички граждани да получат по-бързо имунизация“, добави експертът.

Производителите носят регулаторната отговорност за страничните ефекти. 840 са общо сигналите у нас за нежелани реакции – всички те са в листовките на продуктите, каза Богдан Кирилов.

„Водещо е ползата на ваксината, а имунизационните паспорти са нещо, което само се обсъжда“, разкри шефът на ИАЛ.

„Голям е броят на имунизационните пунктове, мерки се взимат, когато има проблеми“, отговори Кирилов на въпрос за опашките за имунизация.

„Ако руската ваксина „Спутник V“ е безопасна, тя ще бъде одобрена и използвана“, завърши Богдан Кирилов.