Борисов: В бюджета за 2020 г. са предвидени допълнително 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати

0
64
борисов
Бойко Борисов

Премиерът поздрави учителите за празника им

Премиерът Бойко Борисов честити професионалния празник на всички учители в официалната си страница във фейсбук и потвърди ангажимента на правителството за увеличение на заплатите им. Ето какво написа:

„Честит празник на всички учители! Силно ценя вашата работа и ви благодаря за старанието и грижите, които полагате за децата на България. Майка ми беше учителка и добре знам как дълги години сте били с несправедливо малки заплати, но въпреки това винаги сте вършили вашата работа професионално и с любов. Но времената се променят, а вие заслужавате нещо повече от добри думи. Като премиер на България и председател на най-голямата партия в Народното събрание, потвърждавам ангажимента на правителството и управляващото мнозинство, вашите възнаграждения чувствително да растат и условията, в които работите да стават все по-добри. Още в бюджетната прогноза за 2020 г. са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи учителски заплати, което е поредната стъпка към обещанието ни за двойно увеличение в рамките на мандата. Вярвам, че вие го заслужавате и че всички българи подкрепят тези политики, оценявайки вашата ключова роля в обществото.“

5 октомври е Международният ден на учителя. Отбелязва се от 1994 година насам. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа “Препоръки, касаещи статуса на учителя“. Това става през 1966 година, а целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.