Борисов: Дай, боже, да вали все повече сняг, ще го чистим, но да пълни язовирите

0
35
борисов
Бойко Борисов

Министрите отчетоха какви мерки са взети срещу водната криза в Перник

„Дай боже да вали все повече сняг, ще го чистим, но да пълни язовирите“, обърна се към колегите си от Министерския съвет Бойко Борисов в началото на днешното заседание.

Премиерът поиска отчет от трима министри – на околната среда Нено Димов, на Министерство на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на икономиката Емил Караниколов, какво се прави по водната криза в Перник.

Нено Димов започна с вече установените нарушения след проверка на неговото министерство, а именно, че помпената станция на Перник е подавала вода за Радомир. Министърът отбеляза, че се е изискало да се поставят по-бързо пломби, за да се отчита какво количество вода се подава на Перник, а информацията от тях сочела, че притокът сега е по-голям от разхода и особено от последните два дни, но това се дължало и на метеорологичните условия. Иначе на пречиствателната станция вече има лепенки за спиране на подаването на вода за промишлени цели – към топлофикация и „Стомана – Перник“.

От своя страна министър Петя Аврамова каза, че в момента тенденцията е почти изравняване на притока и отока, но и тя подчерта, че помагали и атмосферните условия. Тя посочи и краткосрочни и дългосрочни мерки, приети за кризата с безводието в Перник – част от тях вече били изпълнени от ВиК Перник.

Първите – водни количества да се насочат от Владайския канал с помощта на „Софийска вода“ към язовир „Студена“. А дългосрочните мерки предвиждали да се намерят допълнителни алтернативни източници. Едното от предложенията, които се изготвят от геолози и хидролози, е за допълнително сондиране, второто – за използване на водите на карстови пещери. Днес в 15 часа ще се разглеждат на експертно ниво предложенията и ако експертите решат, че е удачно, ще има доклад и мерките ще бъдат да въведени.

Аврамова посочи и отпуснатите 2.8 млн.лв. за реконструкция на пречиствателната станция на Перник, за което вече има договор с МОСВ и ВиК за рехабилитация на водопроводи. „Неприятното е, че заради въведеният режим се е увеличил броят на авариите заради силно амортизираната мрежа и се оказва, че този режим се отразява на системата“, посочи Петя Аврамова.

Премиерът Борисов вмъкна, че тази мрежа „не е пипана 50-60 г.“

Министърът на икономиката Емил Караниколов допълни, че се изпълнява решението на Министерския съвет от миналата година за прехвърляне на язовири на държавата. Той отбеляза, че процесът се случва бавно, но въпреки това за 182 язовира е поискана техническа документация, документи за собственост, процедури за разрешение за строеж и вече са започнали ремонти на 10 язовира, а до края на годината ще има на още между 2 и 5 язовира.

В този смисъл премиерът Бойко Борисов поиска да има много ясна стратегия срещу безводието. „Преди имахме проблеми с наводненията, сега с безводието – така че действайте с ремонтите“, каза той. Караниколов му отговори, че ще бъдат посочени всички язовири на страницата на министерството.