Борисов: Днес внасяме в парламента конституцията. С Велико народно събрание можем да избегнем катастрофата

0
71
Бойко Борисов с Цвета Караянчева и Даниела Дариткова

То може да промени всеки един ред и всяка една точка в проекта, ние само стартираме процедурата, казва премиерът

Народът иска справедливост. Как се случва това – единствено и само чрез нова конституция. От демокрацията по-добро нещо не е измислено, заяви в изявление по фейсбук министър-председателят Бойко Борисов, който бе с председателя на парламента Цвета Караянчева и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Първата лъжа след нашето изказване в петък бе, че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето, за да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта.

Днес внасяме тази конституция в парламента, за да изобличим лъжата, че това е конституция на ГЕРБ и Борисов. Великото народно събрание може да промени всеки един ред и всяка една точка. Лъжа е, че ние преопределяме каква ще е конституцията, ние само стартираме процедурата, подчерта премиерът.

Искаме такова управление, което да се ползва с доверие от огромна част от обществото“, коментира премиерът.

Още днес той ще възложи на вицепремиера Томислав Дончев да задвижи въпроса с машинното гласуване. „Това е втората лъжа – че не искаме машинно гласуване“, аргументира се премиерът.

„На 2 септември да влезем със 120 подписа в Народното събрание. Правилникът може и да не е такъв, но би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин в парламента да има гласуване, в което да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това, защото има двумесечен срок. Но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че тупаме топката, а това не е така“, подчерта Борисов.

По думите му на барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управление, имат по 3-4-10 процента.

„Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и кабинет, и парламент. Това е изключително рисковано. Не ме е страх нито от Радев, нито от Иванов. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него“, отсече министър-председателят.

„Нямаме нито една опорна точка в държавата: съсипани, слаби партии, слабо президенство, слаб парламент. Можем да избегнем катастрофата на държавата с Велико народно събрание“, посочи Борисов.