Борисов и министри попълниха карти за донори

0
16
Бойко Борисов Снимка: МС

Ако дариш орган, значи част от тебе продължава да живее, казва премиерът. Всички религиозни общности подкрепят кампанията за даряване на органи, изтъкна здравният министър Ананиев

Премиерът Бойко Борисов и министри попълниха карти за съгласие за донорство. В началото на днешното правителствено заседание здравният министър Кирил Ананиев раздаде на министрите картите „Да. За живот!“. Министерството е подготвило 50 хил. карти за съгласие за донорство, които ще разпространява.

Вчера поставихме началото на национална кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите. Искам да предизвикаме дискусия в обществото, семействата и училищата, за да подпомогнем хиляди хора, които имат нужда от шанс за живот. Нека тези хора имат шанса да се върнат в семействата си, заяви министър Ананиев.

„Картата ще предоставя възможност приживе хората да имат право да решат дали искат да са донори на органи. Нека чакащите за трансплантация имат шанс за живот“, каза още той.

„В България се правят най-модерните трансплантации и операции. Имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството е неразвито в България. Успешна донорска кампания значи, че част от теб продължава да живее. В същото време спасяваш живот“, посочи премиерът Борисов.

“1151 души чакат трансплантация”, допълни Ананиев. „След трансплантацията оперираните стават здрави хора. Нека хората помислят и да го преценят. Ако толкова премислят какво ще се случи, ако дарят орган, нека да го видят от егоистичната страна  – една част от теб продължава да живее“, коментира Борисов.

„Освен множеството институции всички религиозни общности ме подкрепиха в кампанията за донорството“, допълни  Ананиев.

„Надявам се всички да подкрепят кампанията за донорство, аз го направих“, призова Борисов.