Борисов: Много внимателно управляваме кризата, за да работи бизнесът. Банско е отворен, в Европа подобни курорти са затворени /видео/

0
47
Снимки: МС

Очакваме 4,5 милиона ваксини от AstraZeneca, каза здравният министър Костадин Ангелов, който бе на посещение в Банско и Гоце Делчев с премиера

Очакваме 4,5 милиона ваксини от AstraZeneca. Те ще стигнат за близо 2,5 милиона българи. Първата доставка е от 500 000 дози. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на инспекция в Банско и Гоце Делчев с премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят изрази увереност, че здравните власти „ще организират ваксинация за пример“.

„Много внимателно управляваме кризата, за да може бизнесът да работи. Дори и в Банско не сме спрели туризма“, заяви Борисов.

Той припомни, че е имало период миналата година, когато курортният град е бил затворен, докато сега през януари остава отворен. „Това е един от малкото курорти, които са отворени в момента. По този начин хората могат да се радват на чистия въздух, планините, да ползват СПА центровете“, каза премиерът.

„Благодаря на местната власт, че позволиха заповедта на здравния министър да е толкова лека и да може хората да преминат през пандемията“, допълни Борисов. Той даде за пример, че подобни курорти в Европа са затворени в момента.

По време на посещението на Борисов стана ясно, че днес в курортния град пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите. „С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 15 милиона за осигуряване на антигенни тестове за цялата държава. Навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ те се доставят“, посочи премиерът.

„Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона – за „Ремдесивир“, с който медиците лекуват българските пациенти с COVID-19“, допълни Борисов.

Премиерът изрази убеденост, че след като ЕК одобри втора ваксина срещу новия вирус, у нас ще бъде организирана успешна кампания по имунизацията. „Вярвам в лекарите и медицинските сестри, мисля, че ще се представим добре“, категоричен бе премиерът Борисов.

В рамките на посещението си в Банско министър-председателят се увери лично в резултата от отпуснатите от правителството близо 7 млн. лв. само за изминалата година за ремонти на уличната мрежа в Банско. С част от финансирането наскоро беше завършен околовръстният път на града, с което ще се облекчи трафикът и ще се осигури директен достъп на туристите до кабинковия лифт. Продължава активното развитие и на други инфраструктурни проекти в града, с които още повече се подобряват условията в Банско.

Борисов отчете, че по различни програми за последните 2 години в региона са влезли около 20 милиона лева.

„Хората в Банско го заслужават, направен е и площадът, улици и главни пътища“, заяви Борисов. Той добави, че със създадената адекватна организация чрез заповедта на министъра на здравеопазването българският туризъм ще преодолее трудностите на пандемията.

„Изпълнихме обещаното, за да осигурим скъпоструваща апаратура, която спасява човешки животи“, заяви премиерът в Гоце Делчев, където посети МБАЛ „Иван Скендеров“.

През изминалата година правителството отпусна 600 000 лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по „Кардиология“. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове, съобщават от пресцентъра на МС.

Премиерът Борисов предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за друга необходима апаратура за лечебното заведение. Министър-председателят изтъкна подкрепата на държавата не само за големите градове, но и за малките населени места в страната.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че в България ваксинираните са вече общо 11 200, като днес в болницата в Гоце Делчев ще бъдат ваксинирани още 30 души. Здравният министър категорично опроверга твърденията, че ваксините няма да стигнат и съобщи новината за ваксините на AstraZeneca.

„Ваксинирате и се подготвяте, дойдат ли вече големите количества ваксини, да може масово да измунизираме – безплатно и по желание“, заяви от своя страна премиерът Борисов.

Министър-председателят напомни и за финансовата подкрепа, която правителството отпуска за българските пенсионери в пандемията. От вчера е започнало изплащането на добавката към пенсиите от 50 лева за този месец, като за целта правителството отпуска по 106 млн. лв. месечно.

Близо 7 млн. лв. сме отпуснали на община Банско за ремонти на улици. С част от тези средства наскоро бе завършен околовръстният път на града. Това ще облекчи изключително много трафика и ще осигури директен достъп на туристите до кабинковия лифт. Банско е целогодишна туристическа дестинация и съм много доволен от развитието на инфраструктурата в общината. Работим отлично с местната власт тук и до момента каквото е поискано от нас – сме го осигурили.

Водоналивното предприятие на фирмата „Пирин Спринг“ АД край село Баничан е едно от многото в страната, които от началото на пандемията не са освободили нито един свой служител. Само за модернизация на производството фирмата е получила близо 2.5 млн. лв. по европейски програми. Виждайки упоритостта и трудолюбието на тези хора, съм оптимист, че ще се възстановим от кризата. Както и досега – правителството ще помага с каквото може на хората и бизнеса. Благодарение на социално-икономическите ни мерки са запазени близо 300 000 работни места, каза Борисов.

Пътьом премиерът отбеляза, че СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Симитли разполага с една от най-модерните материални бази в цялата страна. Цялата училищна сграда е санирана и с подменена дограма. С близо 2 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони бе направен основен ремонт на двора на учебното заведение. Изградени са класни стаи на открито, беседки, сцена. Има игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, както и лекоатлетическа писта. Обновен е и физкултурният салон. Наскоро МОН отпусна още 60 хил. лв. за пълен ремонт на 5 класни стаи.

В училището се обучават близо 800 деца, а учителите са около 200 души. Радвам се, че повече от половината от тях са изявили желание да се ваксинират, щом дойде техният ред. Предподавателите също така ми споделиха, че се усеща благоприятният ефект от двойното увеличение на учителските заплати, което бе наш основен управленски ангажимент, написа премиерът във фейсбук.