Борисов обсъжда по телефона ситуацията с мигрантите с Мицотакис и Курц

0
14
Бойко Борисов Снимка: МС

Необходими са незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на бежанския поток към Европа, са категорични тримата премиери

Министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис актуалната ситуация по границата с нелегалните мигранти, съобщи прессслужбата на Министерския съвет. Двамата правителствени ръководители са коментирали мерките, които двете страни са предприели във връзка със създалата се обстановка.

Бойко Борисов и Кирякос Мицотакис са били единодушни, че са необходими незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа.

„Необходимо е дългосрочно решаване на всички проблеми – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза“, е заявил в телефонния разговор българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов е информирал гръцкия си колега, че ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, на която ще търсят възможности за постигане на сигурност и стабилност в региона.

Министър-председателят е провел телефонен разговор и с канцлера на Австрия Себастиан Курц. Двамата са обсъдили актуалната информация за обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Българският премиер е бил категоричен, че само с общи усилия и дипломация кризата в региона може да бъде преодоляна. Борисов е изтъкнал пред Курц, че в настоящия момент трябва да се окаже спешна подкрепа на Турция с цел избягване на хуманитарна криза и подобряване на ситуацията. Но европейската общност трябва бързо да реагира, тъй като нито Турция, нито която и да е страна може сама да се справи с подобни събития, е подчертал министър-председателят Бойко Борисов.

Двамата правителствени лидери са обсъдили най-належащите мерки, които да спомогнат за успокояване на обстановката в региона. „Ние сме за прилагане на общ европейски подход към управлението на миграцията, ключово е да има баланс между солидарност и отговорност“, е казал още премиерът Бойко Борисов в разговора си с Курц.