Борисов: Отпадането на мониторинга на ЕК трябва да ни амбицира още повече в борбата срещу корупцията и за върховенство на закона

0
13
Бойко Борисов Снимка: МС

Някои наши опоненти реагират така, все едно нещо лошо се е случило, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички, които са работили за отпадането на мониторинговия механизъм, преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Искам да поздравя всички, които работиха толкова усърдно –  на външно министерство, вътрешното, на правосъдието… А и към Станишев мога да изкажа благодарност, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България. Съжалявам, че някои наши опоненти реагират, все едно нещо лошо се е случило. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизми, а всички държави ще бъдат наблюдавани за свободата на словото и демокрацията“, посочи Борисов.

Той изрази и съжаление, че Румъния е била отделена и мониторингът за нея е останал, тъй като като съседи трябва да вървим заедно.

„Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече всеки ден, всеки час, да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията и контрабандата“, надъха министрите си Борисов.

Премиерът коментира и обвиненията на „Репортери без граница“, че България е попаднала в изключително сериозна ситуация на „медийната гражданска война“. Той обясни, че е имал желание да се срещне с тях миналата седмица, но тогава е бил Европейският съвет. „Внимателно слушах какво са казали и единственото, което може да направи държавата и в подкрепа на свободата на словото, е, да не оставим частници да правят разпространение. Затова да приемем точка за предприемане на мерки „Български пощи“ да разпространява и продава печатни издания“, каза той. „Български пощи са 100% държавни, така че да гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат, нареди още премиерът.