Борисов: Подготвяха покушение срещу Делян Пеевски със снайпер

0
49
Делян Пеевски Снимка: Канал 3

Трябвало да бъде ликвидиран заедно с Алексей Петров

Премиерът Бойко Борисов разкри причината, поради която НСО охранява депутата от ДПС Делян Пеевски, по време на брифинг в Министерския съвет.

„Още 2018 г. Валери Симеонов излезе и каза да се свали охраната на Ахмед Доган. Не е била свалена. Тогава си пътуваха с президента и му казах да си говори с Радев да се свали. Питал ме е за Пеевски защо е охраняем. От МВР ми докладваха при атентата срещу Алексей Петров с гранатомет, че същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това. С пряк изстрел, намерихме и схемата, при която е трябвало със снайпер да бъде ликвидиран Делян Пеевски и едновременно и Алексей Петров с гранатомет“, разказа Борисов.

„Охрана сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали. Изведнъж някой иска да ми вмени, че темата за тяхната охрана е моя тема. Тя не е и аз съм убеден, че и двамата ще си махнат охраната, но президентът Радев да поеме отговорността за това. Ние решихме още в понеделник на комисията да се дадат материалите и НСО на базата на правомощията да преценяват кой.

Даже, ако ме питате, НСО трябва да остане да пази тримата- държавният глава, председателят на НС и премиерът, които и да са те. Българският речник е цветущ. Ще му напомня, че надали има българин с повече ордени и полицейски награди в света от мен“, заяви премиерът.