Борисов поздрави Нинова за „поредното добро представяне на изборите“

0
68
Бойко Борисов Снимка: архив

Зрелищна словесна схватка между премиера и лидера на БСП в парламента

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави от парламентарната трибуна Корнелия Нинова за „поредното добро представяне на изборите“. „Мисля, че демокрацията добре е определила кой да управлява страната. Не мога да приема вашата оценка. Интересува ме оценката на хората“, заяви Борисов. Той дойде в Народното събрание, за да участва в петъчния парламентарен контрол, и трябваше да отговаря на въпрос за Шенген на лидерката на БСП. Питането обаче прерасна в директна схватка между двамата.

Минути преди Борисов да се качи на парламентарната трибуна соцводачката прочете остра декларация от името на БСП, в която атакува управлението по различни теми и накрая поиска оставката на премиера, което предизвика реакцията му.

„Разбира се, че имате възможност и право да ми искате оставката. За разлика от вас два пъти съм си давал оставката и съм напускал управлението. Два пъти, а вие излъгахте 1 млн., че ще си я подадете. След една седмица казахте: „Няма да си я дам“. Има една хубава поговорка, че в къщата на обесения въжето не трябва много да се размахва. Думата оставка от ваша страна, когато употребявате, винаги трябва да се сещате за това, което направихте вие“, коментира премиерът. Нинова заяви, че излъгала за оставката не електората на БСП, а премиера и няколко бизнесмени, които искали да я свалят от поста.

В атаката си за пътуването с правителствения самолет Нинова даде за пример бившия канцлер на Австрия Себастиан Курц, който  пътувал с икономична класа за събитието, а по думите й Борисов стигнал до „партийно събитие с държавния самолет“.

„Себастиян Курц не е никакъв в момента, премиерът на Гърция беше с правителствения самолет. Щяхме да се пребием с фалкона, но нека припомня, че този ненужен самолет беше закупен по времето на вашето управление. Два такива самолета. Единият едвам успяхме да го върнем“, припомни Борисов. „На конгреса отидох, гласувах в рамките на 10 минути сутринта и веднага си тръгнах. Не знам кое ви е нервирало за участието. Може би за това, че Мария Габриел я избраха с най-много гласове от всички. Съжалявам“, коментира премиерът и напомни, че в Загреб се е срещнал с хърватския премиер.

Всичко, което е необходимо за Шенген, е направено и всички институции в Европа са казали, че България трябва да бъде в тази зона, каза министър-председателят. Той изтъкна, че това е заслуга на много български правителства и посочи, че България е единствената държава, която се справя с мигрантския поток.