Борисов: Предстои най-тежката година и половина, подготвя се план за следващите месеци

0
61
Снимка: фейсбук

Така изглежда провалена държава. Искам да ми покажат какво са направили те за 30 години, коментира премиерът при инспекцията на строителството на околовръстния път

Предстои най-тежката година и половина, подготвя се план за следващите месеци, защото държавата трябва да бъде подготвена за справяне с кризата вследствие на пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на изграждането на новия участък от околовръстния път между пътен възел „Горубляне“ и пътен възел „Младост“ в София. Заедно с него бе икономическият министър Лъчезар Борисов, съобщи DarikNews.

Премиерът подчерта, че и икономическите, и финансовите мерки в подкрепа на бизнеса продължават да работят и изтъкна и добрата работа на медицинските и здравните ни служби.

„Пак продължаваме най-добре в Европа да управляваме пандемията. Без да усещат хората психическо натоварване, всичко работи, няма един сектор, който да не работи в момента, за разлика от Европа. И показателите са ни пак от най-добрите“, заяви министър-председателят. Борисов припомни, че продължава спадът на икономиката в световен мащаб и предстоят най-тежките месеци.

„БВП по света пада – в САЩ, Великобритания, ЕС. Огромни щети търпят икономиките. -32% в САЩ, -20-15 в ЕС. Нето за целия свят е минус 10%. По-лошата новина е, че заболелите от коронавирус в Европа се върнаха на нивата от месец март. Това означава, че няма никакъв шанс икономиката през идната година да тръгне нагоре“, категоричен бе премиерът и поръча на министъра на икономиката „да действа смело, защото това се усеща от бизнеса и хората, както схемата 60/40, подпомагането на секторите, увеличението на заплатите и допълнителните 50 лева към пенсиите.“

Министър-председателят изрази удовлетвореност от работата на строителите, като акцентира върху отклонението за Лозен, а след това и за Герман.

„Направили сме движение – такова, че да не затворим целия участък и да се получи тапа. Тази част е с ново водоснабдяване, канализация, осветление. За 30 дни могат да се видят промени“, каза Борисов за моста до Лозен.

„За пет минути хората ще стигат от „Младост“ до „Тракия“, нещо, което отнемаше преди час, час и нещо. Работи се денонощно. Това е огромен трафик, ще видите как ще започне да диша градът“, каза той, докато минаваха с джипа покрай новия мост, който се строи за Горубляне.

„Темпото на строителство е много бързо“, допълни икономическият министър.

„Така изглежда провалена държава. Искам да ми покажат какво са направили те за 30 години. Оставям на хората да преценяват“, коментира Борисов. Премиерът подчерта, че с изграждането на трасето ще се пътува изключително бързо от „Младост“ до магистрала „Тракия“. „Виждате и в събота, и в празници строителите работят, а бяха само две платна. Това е само за 30 дни работа“, посочи министър-председателят.

Движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде възстановено до 10 септември. Участъкът се разширява в две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе на Софийския околовръстен път ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. и е от републиканския бюджет.