Борисов: Приел съм ролята на лош вестоносец

0
40
Снимка: Правителствена информационна служба

173 милиона лева безвъзмездна помощ са предвидени за над 20 000 фирми с 20% спад в оборота

Приел съм ролята на лош вестоносец. Докторът трябва да предписва това, което трябва, а не което пациентът иска да слуша. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след проведената Европейска среща.

Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав, обясни Борисов и посочи съседни страни, които са с много по-лоши показатели от нашите по заболеваемост за коронавируса. Не го казвам със злорадство, а защото всеки ден ме натискат. Брюксел се поучи от нас, от нашите навременни мерки, каза премиерът.

Тези думи Борисов не е спестил и на европейските лидери, които в някаква степен се опитват да успокоят своите граждани. Европа обаче се притеснява и от втора вълна на епидемията, дори и настоящата още да не е отминала.

„Искаме да вдъхнем оптимизъм, искаме да вдъхнем в хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен. Медицински това по никакъв начин не се подкрепя от никой, точно обратното считаме и считат в Европа и много от колегите, когато не са пред камерите да обявяват светлото бъдеще, че много скоро ще се случи, техните медицински екипи им казват, че сме в началото“, каза още премиерът.

Без споразумение за пакета от €2 трлн. за възстановяване на икономиката е завършила срещата на Европейския съвет, стана ясно от думите на премиера. На 6 май отново ще се преговаря излизането от кризата, след като на днешната видеоконференция не се стигна до споразумение за предложения спасителен пакет за 2 трилиона евро. Към момента 7,5% от БВП на ЕС е заминал. Големият спор е между кредити и грантове, между богатите и бедните страни, обясни Борисов, но по думите му може да се намери среден вариант, който да удовлетвори всички страни.

Борисов е категоричен, че в момента не се интересува от състоянието на големия бизнес като авиокомпании и други големи корпорации. „По-мила да ми е авиокомпанията или 1000/2000 или 5000 българи да умрат“, реторично попита Борисов.

Борисов посочи, че се отваря и нова мярка за малкия бизнес: 173 милиона грант за над 20 000 фирми. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а мярката ще важи за фирми с 20% спад в оборота. Тя ще бъде стартирана в началото на месец май, а средствата по нея ще бъдат безвъзмездни.

Министър-председателят заяви и че вече се мисли за средства в помощ на средния бизнес. Кандидатстването ще става по електронен път със системата ИСУН при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Между 3000 и 10 000 лева ще са за най-малките микрофирми. Да не отиде някой и да подаде за 1000 фирми и да излъже, защото знаете, че има и такива. След това подлежи за средния бизнес. Борисов утре ще изпрати писмо до ЕК, за да можем и от други програми да прехвърлим още 200-300 милиона.

Той коментира и отворената вчера суапова линия между ЕЦБ и БНБ, като посочи, че това говори за доверие към държавата ни. Борисов допълни, че България и Хърватия очакват членство във валутния механизъм ERM II през юли месец. „ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено. В знак на доверие към България снощи, ни отвориха суапова линия за 2 милиарда евро и то за колкото трябва време. Фиксирано до края на тази година или доколкото трябва. Надяваме се да не ни трябва.

Много страни поискаха, не им дадоха, може да проверите“, отсече още Бойко Борисов и посочи, че вчера Кристалина Георгиева му се е обадила късно вечерта и му е казала, че сега ще спи на мека копринена възглавничка.