Борисов: Радев да си каже мнението за задържането на Навални. Няма да му се карат толкова, не е страшно

0
82
Снимка: фейсбук

Нашата позиция е незабавно да бъдат освободени задържаните за политическа дейност в Русия, каза премиерът

С нищо не съм го засегнал, че да отговаря така остро. Освен да каже позицията си за задържането на Навални. Това е държавният ни глава, най-висшата ни инстанция. Да каже „да“, „не“. Няма да му се карат толкова, не е страшно. Ние не сме като тях да обиждаме. Просто само попитахме каква е позицията на най-висшата инстанция, нямаме я. Така коментира премиерът Бойко Борисов вчерашното изявление на държавния глава.

„Вчера президентът Радев беше много изчерпателен по един елементарен въпрос, позиция за задържането на Навални и опозиционните лидери. Изчерпа какво ли не друго, освен позиция. Не чух позиция и по изгонените руски дипломати – над 6, когато говори за Гебрев. Със службите на Великобритания много добре работим по тази тема“, допълни премиерът.

„Нашата позиция, на евроатлантическата, демократичната общност, е незабавно да освободят хората, които са задържани заради политическа дейност. И това не значи, че разваляме отношенията си с Руската федерация“, коментира казуса със задържането на руския опозиционер Алексей Навални и съпругата му.

Да, вътрешна работа е безспорно, но ние защо каним наблюдатели от други страни на изборите. За да могат да бъдат абсолютно сигурни, че са честни и прозрачни, заяви Борисов.

Премиерът се запозна със системите за наблюдение на нивото на язовирите, качеството на въздуха и какво се гори в заводите в реално време. Екоминистърът Емил Димитров му обясни детайли по процеса.

Борисов поиска справка за нерегламентираните сметища в страната. Той заяви, че могат да се заделят пари, за да се изчистят всички и след това контролът да се засили.

„На мониторите да ги наблюдаваме и да се реши този проблем. Тежи им да си удължат километрите до най-близкото депо, затова – санкции“, каза премиерът.

„Знаем във всеки един завод в реално време точно какво се гори“, категоричен бе министър Димитров.