Борисов: Сигурен съм, че догодина ще имаме инвеститор за производство на автомобили

0
73
Борисов сам тества електромобила.

Премиерът лично тества уникален електромобил

Ние сме готови за заводи за автомобили, в момента дори са няколко големите компании, които се колебаят коя да дойде. Аз съм убеден, че с всичко това, което правим, догодина вече ще имаме инвеститор.

Това каза премиерът Бойко Борисов след представянето на революционния 3D i-Cockpit, произведен в България, който е първият истински триизмерен клъстер в серийното автомобилно производство, внедрен в най-новите коли на „Пежо“, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Преди месец открихме в Пловдив завод на „Мерцедес“, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете, в Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционните управления. А сега на най-специалната кола на „Мерцедес“ ние сме направили най-важното. Най-интелигентното, най-доброто. Съжалявам, че на фона на всички негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това как всъщност тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози. Много е важно, ние с университетите работим, да се разкриват паралелки за инженерни специалности, които да добавят още инженери в този клъстър“, заяви премиерът.

В четвъртък идват оръжейни компании за съвместното производство в България. Виждам много добра възможност и в бронираните машини, танковете“, допълни министър-председателят.

Премиерът лично тества революционния 3D i-Cockpit, произведен в България . В началото на обиколката черна котка премина пред автомобила. „Дано черната котка, която мина, да е за добро“, пожела говорителката му Севделина Арнаудова, която се возеше на задната седалка на колата и снимаше видео на живо, което лидерът на ГЕРБ сподели в личния си фейсбук профил.

„Този софтуер е измислен от българи. Това ни нарежда на челни позиции в Европа“, каза Борисов, без да обръща внимание на суеверието. „Ускорява добре! Оборотите вдига, всичко! Широко е, дори и за мен. Вчера джипките изглеждаха като нормални коли, като старите, а са електрически“, допълни премиерът, който направи теста на електроавтомобила с една от шефките на компанията.