Борисов: С държавна помощ от 56,6 млн. лв. ще се подобри ликвидността по кредитите на фермерите

0
25
Бойко Борисов

Това стана възможно след одобрение от Европейската комисия, съобщи премиерът

С помощ от 56,6 млн. лв. ще се подобри ликвидността по кредити на земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители. Със средствата ще бъдат подпомогнати стопани, които са отсрочили кредитите си, предоставени от Държавен фонд „Земеделие“, и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. Това стана възможно след като Европейската комисия одобри нотификацията за прилагане на държавна помощ, съобщи във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Съобразно разпоредбите сумата за един бенефициер не може да надвишава 100 000 евро. В началото на месец август се срещнах с животновъди и поех ангажимент да ги подпомогнем с близо 82,3 млн. лв. 25,7 милиона лева са за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата и 56,6 млн. за подобряване на ликвидността в стопанствата. Подадени са близо 14 000 заявления по de minimis и следващата седмица ДФЗ ще извърши плащанията, обясни Борисов.

Днес Държавен фонд „Земеделие“ преведе и 4,1 млн. лева на 4667 стопани с 590 313 пчелни семейства. До 2 септември ще се приемат и заявления по de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лоза. Помощта ще е в размер на над 19 млн. лв., пише премиерът.